by artisbusiness.hu 2022. nov 19.

Újjászületett a Pro Cultura Urbis-díj

Tíz év kihagyás után újra odaítélték a rangos elismerést

Szilágyi Lenke fotóművész, Kieselbach Tamás műkereskedő, művészettörténész, valamint a Hosszúlépés alapítói és munkatársai, Koniorczyk Borbála és Merker Dávid vehették át a Pro Cultura Urbis (PCU) díjat. 

Pest, Buda és Óbuda fővárossá egyesítésének 150. évfordulójára, Budapest születésnapjára újra életet lehelt a Fővárosi Közgyűlés a nagy múltú Pro Cultura Urbis Közalapítványba. A közalapítvány a fővárosi kulturális értékek védelmének és új értékek teremtésének elősegítése érdekében jött létre 1999-ben. A PCU-díjat a Pro Cultura Urbis Közalapítvány kuratóriuma ítéli oda, amelynek kiemelt célja, hogy támogassa mind a Budapest kulturális életét gazdagító új értékek létrejöttét, mind a főváros kulturális örökségét népszerűsítő eseményeket és tevékenységeket.

A kitüntetést a fővárosi kultúra értékeinek megismertetésében és terjesztésében, valamint a főváros művelődési kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett magyar állampolgároknak adományozzák.

Szilágyi Lenke (forrás: Pro Cultura Urbis Közalapítvány)

2022-ben a PCU-díjban részesült:
Szilágyi Lenke fotóművész
Budapest kulturális életének meghatározó szereplőit, fontos művészeti alkotások, színházi és filmes produkciót születését, valamint a város jellegzetes színtereit átütő erővel ábrázoló, négy évtizedes alkotómunkájáért.

Kieselbach Tamás (forrás: Pro Cultura Urbis Közalapítvány)

Kieselbach Tamás művészettörténész, műgyűjtő, galériatulajdonos
a budapesti képzőművészeti élet több mint három évtizede tartó igényes és értő
formálásáért, múzeumi rangú kiállítások szervezésért, hiánypótló művészeti, város- és kultúrtörténeti könyvek kiadásáért.

Koniorczyk Borbála és Merker Dávid(forrás: Pro Cultura Urbis Közalapítvány)

Koniorczyk Borbála és Merker Dávid, a Hosszúlépés. Járunk? városi sétaszervező
cég alapítói Budapest építészeti és kulturális örökségét, hétköznapi történetét, egykori és mostani lakóit a széles közönségréteg előtt bemutató, iskolateremtő munkásságukért és lokálpatrióta elkötelezettségükért.

A 2000-ben alapított elismeréssel kétmillió forintos pénzdíj és egy bronz kisplasztika jár a kitüntetetteknek: a város stilizált kulcsát szimbolizáló női alak Ligeti Erika szobrászművész alkotása.

Göncz Árpád (forrás: parlament.hu)

Az alapítás évében a díjat Göncz Árpád író, volt köztársasági elnök, Jancsó Miklós
filmrendező, Köves Éva képzőművész, valamint a Fonó munkatársai vehették át. Azóta – többek között – Hofi Géza előadóművész, Markó Iván táncművész, Kaján Tibor karikaturista, Török Ferenc filmrendező, Megyik János festőművész, Sztevanovity Zorán előadóművész, Lugosi Lugó László fotóművész és Sebő Ferenc énekes kapta az elismerést.

A díjjal kitüntetett intézmények, szervezetek között van az International Buda Stage, a Magyar Fotográfusok Háza, az Írók Boltja, a Spinoza-ház és a MU Színház Egyesület.

A Pro Cultura Urbis Közalapítványt jelenlegi formájában 2000 óta működteti a Fővárosi Önkormányzat. A közalapítvány élén öttagú kuratórium áll, amelynek elnöke Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, tagjai Schiffer János volt országgyűlési képviselő, voltfőpolgármester-helyettes, Libor Anita, a Budapest 150-ért felelős önkormányzati tanácsadó, Csejdy András szerkesztő, kiadó és Tóth Árpád, a budapesti Neon Galéria alapítója.

A PCU feladata a független művészeti szcéna bevonása a Budapest 150 emlékévbe: a negyvenmillió forintos keretből 2023-ban megvalósuló művészeti és kulturális projekteket támogatott a Közalapítvány, valamint a független színházak támogatására szánt fővárosi százötvenmillió forintos keretről is a Pro Cultura Urbis Közalapítvány döntött a Független Előadó-művészeti Szövetséggel együttműködve.

A Budapest 150 pályázaton négy kategóriában lehetett indulni: képzőművészet, fotó, könyv és multimédia, legfeljebb kétmillió forintos támogatási kérelemmel. A negyvenmilliós keretre száztízmillió forint összegben érkeztek pályázatok, így a kuratórium a pályázatok közel felét tudta támogatni a rendelkezésre álló összegből.

A nyertesek listája innen letölthető​.

Nyitókép: Szilágyi Lenke: Budapest, 1959 (forrás: Körmendi-Csák XX. századi Magyar Fotográfiai Gyűjtemény)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!