by artisbusiness.hu 2022. May 11.

3. évad 1. rész

– Videóbeszélgetés Gryllus Dorka színésznővel

A videó ide kattintva érhető el.

„Nekünk a főiskolán azt tanították, hogy a színész nem árulja magát, hanem egyszer csak felfedezik.”

A Hoztam Kávét az Art is Business videóinterjú-sorozata. A harmadik évadban Borbás Gergő színész a Szépművészeti Múzeumban beszélget az üzleti és a művészeti élet összefonódásáról, a szektor meghatározó alakjaival. Olyan cégvezetőkkel, mecénásokkal, művészekkel, kulturális szakemberekkel készülnek az interjúk, akik számára fontos a vállalati és a kulturális szféra összekapcsolódása.

Gryllus Dorka édesapja Gryllus Dániel zenész, édesanyja Kőváry Katalin Jászai Mari-díjas rendező. Dorka karrierje énekesként indult az Ef Zámbó Happy Dead Brandben. 1998-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát, tanulmányai alatt a Vígszínházban végzett szakmai gyakorlatot.

Főiskola után a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott. 2003-ban a Dallas Pashamende című film forgatása miatt el kellett hagynia a társulatot. A filmben nyújtott alakításáért elnyerte a Szocsiban rendezett Faces of Love filmfesztivál legjobb színésznőnek járó Ezüst Nyílvessző-díját.

Azóta szabadúszóként dolgozik Magyarországon, illetve Németországban. Számos filmben, sorozatban és színházi darabban szerepelt. 2010-ben Arany Medál-díjat nyert.

Gergővel beszélgettek arról, hogy Dorkához a film vagy a színház áll-e közelebb, és milyen kihívásokkal néz szembe szabadúszóként. Szóba került az is, hogy miként került Németországba, és milyen különbségek vannak az itthoni és a kinti szerepei között. Szó esett az ügynökségekkel való együttműködésről, a Magyarországon forgatott külföldi filmek nyújtotta lehetőségekről és szponzori megkeresésekről is.

Dorka legújabb produkciója egy zenés szöveg-színházi est, amelyet férjével, Simon Kornéllal közösen ad elő. A darab Dobray Sarolta Üvegfal című könyvét dolgozza fel, amely egy házasság tíz évét mutatja be a férj és a feleség szemszögéből. Dorka elmesélte, hogyan találtak rá erre a műre, és miért döntöttek a színpadra állítása mellett.

A beszélgetés végén pedig Dorka és Gergő egy kép előtt gondolkodott el az előadói lét mulandóságán és a régi korok színészein.

A videót 2022. május 11-én publikáltuk a YouTube-on.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!