by artisbusiness.hu 2022. Jul 13.

3. évad 10. rész

– Videóbeszélgetés Jaksity György közgazdásszal

A Hoztam Kávét az Art is Business videóinterjú-sorozata. A harmadik évadban Borbás Gergő színész a Szépművészeti Múzeumban beszélget az üzleti és a művészeti élet összefonódásáról, a szektor meghatározó alakjaival. Olyan cégvezetőkkel, mecénásokkal, művészekkel, kulturális szakemberekkel készülnek az interjúk, akik számára fontos a vállalati és a kulturális szféra összekapcsolódása.

„A magángyűjtők és támogatók szerepe rendkívül nagy a kulturális élet fenntartásában.”

Jó befektetés-e a kortárs művészet, vagy miként válhat azzá? Hogyan kapcsolódik össze egy pénzügyi szolgáltatás a műgyűjtéssel? Mennyire tekinthető egy műalkotás közjószágnak? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatunk a Hoztam Kávét harmadik évadjának záró epizódjából, amelynek vendége Jaksity György közgazdász.

Jaksity György 1991-ben a Budapest Közgazdaságtudományi Egyetem külgazdasági szakán szerzett diplomát, azonban már korábban is dolgozott hazai és külföldi cégeknél egyaránt. 1993-ban Borda Gáborral és Stritmann Norberttel együtt alapították meg a Concorde Értékpapír Zrt.-t, amely azóta hazánk pénz- és tőkepiacának egyik meghatározó cége.

Jaksity György több szakmai szervezetben is vezető szerepet töltött be, a Magyar Tőkepiaci Szakemberek Egyesületének elnöke, az Európai Befektetéselemzők Egyesületeinek Nemzetközi Szövetsége (EFFAS) igazgatósági tagja volt. 2007-ben elnyerte Az Év Üzletembere díjat.

Pénzügyi befektetésekkel foglalkozó cége mellett az Autistic Art alapítvány alapítója és lelkes műgyűjtő, a beszélgetésben ezekről is szó esett. Megtudhatjuk, hogy György pénzpiaci szakemberként miként gondolkodik a műtárgyak értékéről, az állam feladatairól, a kulturális szférában vállalt szerepről, valamint azt is, hogy miért tartja fontosnak a magángyűjtőket, mecénásokat.

A videó végén pedig egy nagyon érdekes példát láthatunk a pénzügyek és a művészet összekapcsolódására – a XIII. századból, Olaszországból.

Kép: Borbás Gergő és Jaksity György (fotó: Daniel Media)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!