by artisbusiness.hu 2022. Jul 07.

3. évad 9. rész

– Videóbeszélgetés Enyedi Ildikó filmrendezővel

A Hoztam Kávét az Art is Business videóinterjú-sorozata. A harmadik évadban Borbás Gergő színész a Szépművészeti Múzeumban beszélget az üzleti és a művészeti élet összefonódásáról, a szektor meghatározó alakjaival. Olyan cégvezetőkkel, mecénásokkal, művészekkel, kulturális szakemberekkel készülnek az interjúk, akik számára fontos a vállalati és a kulturális szféra összekapcsolódása.

„A brand építése szabadságot ad.”

Enyedi Ildikó felsőfokú tanulmányait Franciaországban kezdte, majd a mai Corvinus Egyetem elődintézményében – a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen – folytatta. 1979–1984 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, 2011-ben ugyanitt doktori fokozatot szerzett.

A 2017-ben általa írt és rendezett Testről és lélekről című film jelentős sikereket ért el itthon és külföldön is. Elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, és Oscar-díjra is jelölték A legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Gergővel beszélgettek arról, hogy a Testről és lélekről sikere miképpen segítette következő filmjének (A feleségem története) elkészülését, de szóba került rendezői karrierjének indulása is.

Téma volt a filmszakma nemzetközi helyzete, illetve a magyar filmgyártás különböző korszakai. A videóból kiderül az is, hogy miért fontos egy magyar rendezőnek is nemzetközi léptékben gondolkodnia.

Az interjú során érintették a streaming és a mozik közötti látszólagos érdekellentétet. Megtudhatjuk, hogy Ildikó miképpen gondolkodik a filmezés jelenéről és jövőjéről, milyen változásokat, tendenciákat lát.

A videó végén kiderül, hogyan viszonyul Ildikó más művészetekhez, mi érdekli, és miért érzi jól magát az alkotás és a kultúra margóján.

Kép: Borbás Gergő és Enyedi Ildikó (fotó: Daniel Media)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!