by artisbusiness.hu 2021. szept 27.

31 ország – 303 000 óra

Jelentős nézettséggel zárult az első eSzínház Fesztivál. Szakmai és közönségdíjakat osztottak.

2021. szeptember 17-26. között tartották az ország első online térben rendezett színházi seregszemléjét, az eSzínház Fesztivált. A tíznapos eseményen 21 színház 25 produkcióját nézhette meg a közönség. A vártnál is nagyobb érdeklődés mellett, 303 000 órán keresztül, aktív nézői jelenlét mellett 31 országból regisztráltak az előadásokra és az ingyenes kerekasztal-beszélgetésekre.

A fesztiválra jelölt alkotásokat szakmai zsűri és a nézők egyaránt értékelték, ennek köszönhetően a szeptember 26-i záróestén a fődíjat, azaz a legjobb digitális adaptációnak járó díjat a Kutyaportéka című előadás nyerte. A legjobb női főszereplő Kiss Mari, a legjobb férfi főszereplő Pál András, a legjobb látványtervért járó díjat pedig az Orlando című darab érdemelte ki. A zsűri különdíját a Haragossziget vihette haza. A közönségszavazás eredményképp a prózai kategóriában a Kiváló dolgozók - igaz történetek a gondoskodásról, valamint a gyermek- és ifjúsági kategóriában az Emma csöndje című előadás vihetett haza különdíjat.

Kiss Mari (fotó: Gordon Eszter)

Az eSzínház Fesztiválra benevezett produkciókat szakmai zsűri értékelte, amelynek tagjai Radnóti Zsuzsa, Ráckevei Anna, Horváth Csaba, Ujj Mészáros Károly és Légrádi Gergely voltak.

A zsűri 4 kategóriában osztott ki elismerést, továbbá egy különdíj odaítéléséről is döntött. A zsűri által értékelt szempontok, kategóriák és díjazottak:

A zsűri fődíját, amely a legjobb digitális adaptációnak járó díj a Kutyaportéka nyerte (Trafó – Kortárs Művészetek Háza) – az elismeréssel járó pénzdíj: 250 000 Ft.

Kutyaportéka

A legjobb női főszereplőnek járó díjat Kiss Mari kapta (Rendes lányok csendben sírnak – Vígszínház) – az elismeréssel járó pénzdíj: 150 000 Ft.

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Pál András kapta (Molière – the passion – Radnóti Miklós Színház) – az elismeréssel járó pénzdíj: 150 000 Ft.

Pál András (fotó: Dobos Tamás)

A legjobb látványtervezésért járó díjat az Orlando kapta (Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete és a FreeSZFE Egyesület közös produkciója) – az elismeréssel járó pénzdíj: 150 000 Ft.

A zsűri különdíját a Haragossziget kapta (Szombathelyi Weöres Sándor Színház) – az elismeréssel járó pénzdíj: 150 000 Ft.

Haragossziget

A zsűri mellett közönség is szavazhatott, így mind a próza, mind a gyermek- és ifjúsági kategóriában megválasztotta, hogy melyik produkció kapja az eSzínház Fesztivál közönségdíját (mindkét kategória győztese 150 000 Ft pénzdíjban részesül). A nézők szavazatai alapján

– próza kategóriában az eSzínház Fesztivál közönségdíját a Kiváló dolgozók – igaz történetek a gondoskodásról című előadás nyerte (Örkény István Színház),
– gyermek- és ifjúsági kategóriában az eSzínház Fesztivál közönségdíját az Emma csöndje című előadás nyerte (Kolibri Gyermek-és Ifjúsági Színház).

Emma csöndje

Néhány számadat az eSzínház fesztiválról:

– 31 országból követték figyelemmel az előadásokat (számos európai ország mellett, például az USA-ból, Egyiptomból, Kanadából, Dél-Afrikából, Izraelből, Ausztráliából vagy éppen Új Zélandról),
– csupán bérletből közel 400 talált gazdára a nézők között,
– nagyságrendileg 18 200 000 percen keresztül néztek előadásokat a nézők, amely 303 000 órának felel meg,
– 5 ingyenes szakmai élő kerekasztal-beszélgetést láthattak az érdeklődök, amelyre összesen több, mint 1000 néző regisztrált.

Nyitókép: Orlando