by artisbusiness.hu 2021. okt 01.

A befejezett Beethoven-szimfónia

Algoritmusok finomra hangolva – A befejezetlen szimfónia digitális útja

Közel kétszáz év után, ember és technológia együttműködésében vált teljessé Beethoven X., a befejezetlen szimfóniaként híressé vált alkotása. A Deutsche Telekom kezdeményezésére megvalósult nemzetközi projekt során a mesterséges intelligencia több mint kétmillió hangjegyet komponált a zeneszerző stílusában, majd nemzetközi szakértők segítségével hétszázharminc nap alatt készült el és vált elérhetővé a nagyvilág számára az eddig csupán vázlatokban létező zenemű.

Beethoven közel kétszáz éve, életének utolsó éveiben újabb zenemű írásába kezdett, befejezni azonban már nem tudta, csupán a vázlatokig jutott az azóta is sokak fantáziáját megmozgató „befejezetlen mű”. A zeneszerző születésének 250. évfordulója apropóján – a Telekom ösztönzésére – egy nemzetközi tudósokból, zeneszerzőkből, zenetörténészekből és technológiai szakemberekből álló csoport úgy döntött, hogy tesz egy próbát, mesterséges intelligencia (MI) bevonásával a meglévő dallamkezdeményekből befejezi a darabot. Az egyedülálló folyamat során, ember és MI  közös munkájának eredményeként megszületett szimfóniát idén októberben mutatják be Bonnban, Beethoven szülővárosában.

Lehet-e művész az MI?

Biztosan sokakban felmerül, hogy a vázlatok alapján létrejött befejezés vajon a zeneszerző óriás eredeti szándéka szerint valósult-e meg. A hétszázharminc nap alatt megszületett alkotáshoz az MI a zeneszerző teljes életművét, sőt kreatív alkotási módszerét, stílusjegyét is megtanulta, ennek köszönhetően még a klasszikus zenében járatosak számára is olyan a hangzása, mintha eredeti Beethovent hallgatnánk. A rendszer fejlesztése Prof. Dr. Ahmed Elgammal és Dr. Mark Gotham nevéhez köthető, akik a zenét a nyelvhez hasonlították, ezen elv alapján tökéletesítették az algoritmust. A mű létrejöttében azonban az emberi tényező sem elhanyagolható. Már csak azért sem, mert az MI által komponált szekvenciák monoton, gépies hangzását valahogy élettelivé kellett varázsolni. A darab elkészülte után Walter Werzova osztrák zeneszerző feladata volt, hogy lelket vigyen a zenébe, többek között a tempóváltások segítségével.

Művészet és technológia

Beethoven műve nem az első kreatív produktum, amit MI hozott létre. Schubert és Mahler befejezetlen darabjainak teljes változatát, Beatles-dalokat, sőt képzőművészeti alkotást is köszönhetünk már gépeknek. „Az elmúlt években számtalan példáját láttuk annak, hogyan segíti, teszi könnyebbé életünket a technológia. Most, a Beethoven X. MI projekt egészen új perspektívát nyit meg előttünk: a humán és a digitális világ fúziójába kalauzol bennünket. Mindez bizonyítja, hogy gép és ember együttműködéséből eddig nem tapasztalt, csodálatos alkotások, előrelépések születhetnek” – mondta Szabó Melinda, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Október 13-án, Veiszer Alinda vezetésével szakértői beszélgetés keretében nézünk a Beethoven X. projekt mögé Bősze Ádám zenetörténész, Szertics Gergely, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium partnerkapcsolati vezetője, valamint Szabó Béla, a Magyar Telekom márkakommunikációs igazgatója segítségével. A gépi zeneszerzés kulisszatitkaiba Nagyfi Richárd, a Cambridge Mobile Telematics AI szakértője vezeti be a közönséget keynote előadásával. A szakmai programok között Rohmann Ditta és Berecz Mihály duója szólaltatja meg a zeneszerző klasszikusait, majd az estet egy rövid vetítés zárja Cameron Carpenter világhírű orgonista, valamint a bonni filharmonikusok közreműködésével megszólaló X. szimfóniából.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött