by artisbusiness.hu 2023. Oct 26.

A bűn lélektana

– Személyes hangvételű bűnügyi dráma A martfűi rém rendezőjétől

Október 26-tól látható országszerte a mozikban Sopsits Árpád új filmje, a Mellékszereplők, amely három család összefonódó történetén keresztül vizsgálja a bűn lélektanát.

Sopsits Árpád Balázs Béla-díjas rendező és producer új, hetedik nagyjátékfilmje a nagy szakmai és közönségsikert aratott A martfűi rém (2016) után ismét fajsúlyos morális kérdéseket köré épül. A puzzle-szerűen felépülő, fokozatosan összeálló történetszálak három, teljesen különböző hátterű család életének eseményeit és egy rejtélyes fénykép által elindított nyomozás drámai fordulatait mesélik el, napjaink vidéki Magyarországán.

Egy gazdag üzletember és felesége, nevelt lányuk, egy kiállítás-rendező fotográfus és keramikus felesége, valamint egy börtönpap története bontakozik ki a vásznon. A filmbéli nyomozás során sorsuk egyre jobban összefonódik, életüket pedig alapjaiban borítják fel a múlt ködéből feltáruló titkok és bűnök. „Az ember gyakran érzi úgy, hogy mellékszereplő a saját életében. Kicsit erről az érzésről is szól ez a film” – mondta a rendező egy interjúban.

Mellékszereplők (forrás: Pannonia Entertainment)Mellékszereplők (forrás: Pannonia Entertainment)

Vajon ki válhat tettessé, és ki áldozattá? Kinek van joga ítélkezni felettünk? Mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz? Meg tudunk-e bocsátani magunknak? Ehhez hasonló morális kérdéseket jár körül ez sajátos felépítésű, személyes hangulatú társadalmi dráma, amelyet Sopsits barátja, a tragikusan fiatalon elhunyt Telek Balázs fotóművész személye és képei inspirálták. „Jó barátom volt, negyvenegy évesen, betegségben halt meg. A fotóalanyai vallomásként meséltek neki az életükről. A film bizonyos fokig in memoriam, ezért játszik benne a testvére és a kislánya is.”

A Mellékszereplők forgatókönyvét közösen jegyzi Maruszki Balázs és Sopsits Árpád, aki rendezője, egyik főszereplője, producere és zeneszerzője is a filmnek. A főszerepeket alakító Jászberényi Gábor, Dömök Edina, Farkas Franciska és a rendező mellett két amatőr, Telek Zoltán Tibor festő és zenész, Telek Balázs testvére és az elhunyt fotóművész lánya, Telek Babita is szerepel a filmben.

Farkas Franciska a film egyik jelenetében (forrás: Pannonia Entertainment)Farkas Franciska a film egyik jelenetében (forrás: Pannonia Entertainment)

Az NFI gyártási támogatásával elkészült alkotás számos nemzetközi fesztiválon – többek között Indiában, Lengyelországban, Romániában – megfordult, hazai ősbemutatója a Magyar Mozgókép Fesztiválon valósult meg. A film október 26-tól érkezik országszerte az art mozikba, és számos multiplex moziba is. A vetítési helyszínek teljes listája (közel 30 mozi országosan) ide kattintva olvasható.

A forgalmazó Pannonia Entertainment a bemutatóhoz kapcsolódó támogatási programjában minden megvásárolt mozijegy árából 200 Ft-tal támogatja az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet munkáját.

Lásd még:

„A fiatalok érdekében a generációmnak kötelessége beszélni arról az időszakról”

Elkészült a Cinefesten közönségdíjat nyert Mesterjátszma előzetese

A nyitókép forrása a film Facebook-oldala.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!