by artisbusiness.hu 2023. Feb 12.

A Fortepan képei Berlinben

A tárlat bekerült az Európai Fotográfia Hónapja (EMoP) hivatalos programjába.

A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) különleges válogatást mutat be a Fortepan közösségi fotóarchívumából, a CHB saját képarchívumának felhasználásával. A kiállítás az 1970-es évek berlini városi életét mutatja be – a Magyarországról érkező látogatók és a Magyar Kultúra Háza hivatásos fotósainak szemszögéből.

A tárlat fókuszában az 1973-as év áll.

1973. január 25-én nyílt meg a Magyar Kultúra Háza a Karl-Liebknecht-Straßén, amely rövid időn belül a kelet-berlini kulturális élet egyik fontos szereplőjévé vált. Az intézet saját archívumából származó eseményfotók tanúskodnak az intézet akkori élénk mindennapi életéről.

Kelet-Berlin. A felvétel 1973-ban, a X. VIT (Világifjúsági Találkozó) idején készült (forrás: Fortepan/ Album036)

A megnyitó évében, július 28. és augusztus 5. között Kelet-Berlinben rendezték meg a Világifjúsági Találkozót (VIT). A kelet Woodstockjaként is emlegetett fesztivál eseményei jórészt az intézet közvetlen közelében zajlottak. Az Ifjúsági Világszövetség 1947 óta szervezi nemzetközi világtalálkozóit, hogy „elősegítse a nemzetközi kapcsolatok kialakítását és egymás megértését a különböző országok fiataljai között”. A hidegháború évei alatt a nemzetközi politika erőteljesen rányomta bélyegét a találkozókra. Annak ellenére, hogy a fesztivál idejére a berlini fal keleti oldalán felfüggesztették a tűzparancsot, több ezer résztvevőt tartóztattak le „antiszociális” viselkedés vádjával. A magyar utazók által készített fotókon ebből kevés látszik: mint a legtöbb fennmaradt fénykép, ezek is életörömöt és töretlen szabadságérzetet sugároznak.

A Nyugat-Berlinbe átlátogató fesztiválozó fiatalok egy színes, izgalmas, újdonságokkal teli világgal találkoztak. A bemutatott fotók vizuális naplóként tanúskodnak a magyar fiatalok nyugati látogatásáról. Merre jártak? Mi keltette fel érdeklődésüket? Milyen pillanatokat örökítettek meg? A bemutatott fotókon siető járókelőket, virágmintás buszokat, nyüzsgő bolhapiacokat és sztriptízbárok reklámjait láthatjuk.

Fortepan / Mezey András

A Fortepan Archívum egy szabad felhasználású, több, mint 170 ezer fotót tartalmazó online archívum. 2010 óta szisztematikusan bővül családok, amatőr és hivatásos fotósok, valamint közgyűjtemények adományainak köszönhetően. A szakszerűen feldolgozott képek időrendben és tematikusan a fortepan.hu weboldalon böngészhetők, nagy felbontásban letölthetők, és a forrás megjelölésével ingyenesen közzétehetők. A németországi képanyag az elmúlt években folyamatosan bővült, így ma már több, mint 3400 Németországban készült fotó található az archívum honlapján. A Fortepan név a 35 mm-es Fortepan filmre utal, amelyet az amatőr fotósok az 1960-as évektől használtak, hasonlóan az AGFA (Nyugat-Németország) és az ORWO (Kelet-Németország) fényképészeti filmmárkákhoz.

Magyar utazók Berlinben  – fotókiállítás
Dátum: február 16. – április 21.
Helyszín: Collegium Hungaricum Berlin
Dorotheenstraße 12, 10117 Berlin

A kiállítás az EMOP Berlin – European Month of Photography keretében valósul meg.

Nyitókép: A berlini fal és a Brandenburgi kapu Nyugat-Berlin felől, 1973 (forrás: Fortepan / Barna Imre)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!