by artisbusiness.hu 2022. Sep 19.

A gyémánt út pora

– Vámos Zoltán orvos-rendező kisjátékfilmje az időskori demenciáról

Meddig bánunk méltóan egymással? Igaz történet az elesettségről, a kommunikációról, egy letűnt nemzedékről és a generációk közti kapcsolatról. Vámos Zoltán filmje egy demens beteggel átélt élményen alapul. 

A rendező saját orvosi tapasztalataiból merítette a témát: a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában évekkel ezelőtt történteket dolgozta fel, miután rádöbbent, hogy a hagyományos orvosi protokollon túl más módokon is lehet segíteni az időskori demenciával sújtott betegek életén. „Hiszem, hogy számos olyan családtagnak tudunk segíteni, akik demens hozzátartozójukat ápolják. A filmben bemutatott kommunikáció fontos lehetőség arra, hogy Alzheimer-kórban szenvedő hozzátartozóink méltóságát és önértékelését megtartsuk” – fogalmazott Vámos Zoltán. 

Törőcsik Franciska és Vámos Zoltán a forgatáson (fotó: Takács Gergely)

A gyémánt út porát 2021. október 2-án kezdték forgatni Budapesten. Főbb szereplői: Vári Éva, Orosz Ákos, Koltai Róbert, Törőcsik Franciska, Elek Ferenc és Rainer-Micsinyei Nóra.

Törőcsik Franciska, Rainer-Micsinyei Nóra, Kiss Emma, Szakács Hajnalka, Vámos Zoltán, Orosz Ákos és Vári Éva (fotó: Takács Gergely)

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben az idősek világnapjává nyilvánította október 1-jét. A WHO friss adatai szerint a világon jelenleg több mint ötvenötmillió ember szenved demenciában, vagyis időskori leépülésben, elbutulásban. Az érintettek száma az elkövetkező évtizedekben drámaian emelkedhet. Különös tekintettel arra, hogy – mint azt egy friss kutatás eredménye mutatja –, sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki Alzheimer-kór azon idősek körében, akik átestek a koronavírus-fertőzésen. A több mint hatmillió fős mintán végzett elemzés szerint a hatvanöt év feletti Covid-fertőzötteknél ötven, de akár nyolcvan százalékkal is nagyobb eséllyel alakul ki a betegség egy éven belül.

Vári Éva a demenciában szenvedő beteg szerepében  (fotó: Takács Gergely)

A gyémánt út pora önerőből készült, független film.

Vári Éva, Koltai Róbert Vámos Zoltán rendezővel (fotó: Takács Gergely)

A pécsi orvos-rendező alkotásának sajtóvetítését 2022. szeptember 20-án 15:50-től tartják a Cinema City Arena Moziban (Budapest, Kerepesi út 9., 10. terem). A nagyközönség szeptember 28-ától streaming oldalon nézheti meg a filmet. Előzetesét ITT tekinthetik meg. 

Orosz Ákos, Vári Éva és Vámos Zoltán (fotó: Takács Gergely)

2018-ban mutatták be Szabó Erika főszereplésével a Parázs a szívnek című filmet, amelyet szintén Vámos Zoltán rendezett.

Nyitókép: Vári Éva (fotó: Takács Gergely)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!