by F.B. 2019. okt 18.

A hazai designszcéna izgalmas sokszínűsége

Design Hét Budapest

2019. október 4-e és 13-a között szervezik meg a Design Hét Budapest rendezvénysorozatot, Magyarország legnagyobb, legjelentősebb designeseményét, amely tizenhatodik alkalommal várja az érdeklődőket.  A vidéki társrendezvényekkel együtt több mint kétszázötven pro-gramot kínál. A fesztivál fő célja – a szemléletformáláson túl – a  tervezők és vállalkozások közötti együttműködések ösztönzése, ezáltal a hazai design-ökoszisztéma gazdasági szerepének erősítése. A fesztivál díszvendégei idén a balti országok: az Észt Köztársaság, a Lett Köztársaság és a Litván Köztársaság.

A Magyar Formatervezési Tanács 2004ben hívta életre a Design Hét Budapestet, amely azóta Magyarország legjelentősebb, kihagyhatatlan designünnepévé vált. Az évek során a rendezvény folyamatosan nőtt, fejlődött, ennek eredményeként pár éve már vidéki városok is csatlakoznak a fővárosi fesztiválhoz. Idén Debrecenben, Egerben, Győrben, Pécsett, Sopronban és Veszprémben is tartalmas eseményekkel várják a szcéna iránt érdeklődőket. Az idei Design Hét Budapest október 4-től 13-ig tart, a kiállítóterek és partnerüzletek azonban akár egy hónapon keresztül is kínálnak programokat a nagyközönség számára.

A hagyományoknak megfelelően a Magyar Formatervezési Díjak és a Design Management Díj ünnepélyes átadásával indul a Design Hét Budapest. Előbbi, – amely  idén ünnepli negyvenéves jubileumát –, a  hazai design kiemelkedő, innovatív eredményeire hívja fel a figyelmet. A termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában elismert tervezők pályamunkái nemzetközi szinten is figyelemre méltóak és magas designértéket képviselnek. A szintén a Magyar Formatervezési Tanács által alapított Design Management Díj olyan szervezeteket ismer el, amelyek stratégiájuk megalkotásában, operatív működésükben, termékeik, szolgáltatásaik kialakítása során a designmenedzsment eszközrendszerét alkalmazva folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, szem előtt tartva a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjait is.

Az idei fő téma: a flow

Designerek és vállalkozók szoros együttműködése egy magasabb cél, az erős és nemzetközi piacon is versenyképes design-ökoszisztéma megteremtése érdekében, melynek minden tagja hisz önmaga, a vállalkozása és a társadalom fejlődésében, valamint ezért egymást segítve tenni is hajlandó – ez az a flow állapot, amelynek eléréséhez a Design Hét Budapest is szeretne hozzájárulni a maga eszközeivel. A flow témájához kapcsolódó programok célja kettős: egyrészt szeretnék megkönnyíteni a gazdasági döntéshozók és designerek közötti kapcsolatteremtést, valamint elősegíteni a designerek szerves in-tegrálódását a vállalkozói közegbe, másrészt a nagyközönség számára minél több programon keresztül tapasztalhatóvá kívánják tenni, hogy a design alkalmazása nem csak vállalati szinten jelentős tényező, hanem az életünket gazdagító, szebbé és tartalmasabbá tevő élmény. Ennek érdekében számos közös-ségépítő eseményre kerül sor a Design Héten.

A flow-tematikához kapcsolódva Dr. Buzády Zoltán menedzsment- és leadership-kutató, a Csíkszent-mihályi Mihály-féle „Flow-Leadership” globális kutatási program és hálózat igazgatója a Design Hét egyik kiemelt vendége. Azzal kapcsolatban is izgalmas információkat lehet megtudni tőle, hogy hog-yan állítható a flow a kreativitás szolgálatába, illetve fordítva, és milyen egyéni, társadalmi, gazdasági előnyeink származhatnak mindebből.

A Design Héten a flow mellett hangsúlyt kapnak olyan, egyre fontosabbá váló fogalmak is, mint a service design és a social design. A Magyar Formatervezési Tanács szakmai partnerként segíti a gyár-tók és designerek nemzetközi együttműködéseit inkubációs program keretén belül felkaroló WORTH projekt hazai népszerűsítését. Erről a kivéletes lehetőségről is többet tudhatnak meg az érintettek és az érdeklődők.

Több mint egy évtizede jelenik meg a Magyar Formatervezési Tanács gondozásában a Start Up Guide ingyenes elektronikus kiadvány, amely induló kreatívipari vállalkozások számára nyújt segítséget töb-bek közt piackutatás, üzleti terv, jogi védelem, kommunikáció, támogatási lehetőségek témakörében. A témák szakértőitől hallhatjuk a legfontosabb információkat a SUG LIVE programon.

A Design Hét Budapest sokszínű kínálatában átfogó látleletet kaphatunk a hazai autóipar és a design kapcsolódási pontjairól, szintén kiemelt programként kapott helyet a kínálatban a Bútorszövetség fai-pari konferenciája, és idén is biztosítják a szervezők a kreatívipari felsőoktatási intézmények plat-formját, a „Hova tovább?” iskolabörzét. A tervezőképző közép- és felsőoktatási intézmények, művészeti és műszaki karok, kreatív képzést nyújtó iskolák mutatkoznak be ezen a programon.

A 2019-es fesztivál díszvendége Észtország, Lettország és Litvánia. A három állam természetközeli szemléletmódja, designereik hagyományokat tiszteletben tartó és egyben megreformáló attitűdje, az új technológiák, anyagok és más innovációk gyors adaptálása, valamint az élet mind nagyobb részét átszövő digitalizáció olyan gyorsan változó és rendkívül inspiráló design-ökoszisztémát teremtett az elmúlt időszakban a balti országokban, amely több szempontból is párhuzamba állítható hazai példák-kal, illetve módot ad a tapasztalatcserére. A friss észt, lett és litván designeredményeket kiállításon és workshopokon mutatják majd be a szervezők.

A London Design Biennale 2018 rangos díját, a „Best Design Medal”-t söpörte be Arthur Analts alko-tása, amelyet a Design Hét során a magyar közönség is megismerhet. A Matter to Matter interaktív, meditatív installáció a lettek természettel való intenzív kapcsolatára reflektál. Az üvegfalon saját üzeneteinket kommunikálhatjuk. Analtsot szülővárosa, Riga inspirálta, ahol a levegő folyamatosan magas páratartalma állandó kicsapódáshoz vezet – ezt a jelenséget idézi meg alkotásában a tervező. Az installációt a National Design Award of Latvia kiállítása egészíti ki.

Nyitott stúdiók, designséták, kiállítások, workshopok Budapesten és vidéken is

A Design Hét Budapesten hagyományosan az egyik legnépszerűbb programelem a Nyitott Stúdiók: kreatívipari vállalkozások engednek betekintést kulisszáik mögé, bemutatva a műhelyek mindennap-jait. Idén a Bálint Sára Bridalwear, a BORIBIANKA, az ENIHORN, a PINKPONILO, a Medence Csoport, a Tünde Ruzicska ceramic art & craft, a GOGA FOOD DESIGN, a CraftBenson és a Borbás Építész Műterem, a Logifaces, a VPI Beton, a SAUNNA kollektiv, a de_form, a faraway de-sign & meet agency, a Graphasel Design Studio és a DIGIC Pictures animációs stúdió nyitja meg kapuit. Győrben szintén megrendezik a Nyitott Stúdiók programot.

Ebben az évben is elindulnak a népszerű Design Túrák, amelyeken a látogatók Budapest rejtett desi-gnértékeit fedezhetik fel. Az érdeklődők olyan témakörökben vehetnek részt sétákon, mint a Fenntar-tható Budapest, a Kávézó Budapest, illetve a modern építészetről vagy éppen a Bartók Béla út környé-kéről tudhatnak meg többet. A Design Hét Budapest a két éve bevezetett, azóta nagy sikerű kiterjesztett valóság (AR – augmented reality) technológiát alkalmazó applikációval egyedi tartalmakat kínál a fel-használóknak. Vidéken Győrben és Sopronban vehetnek részt designtúrákon.

Fotó: Dr. Tóth Éva

Megjelent: 2019. október