by artisbusiness.hu/szinhaz.online 2021. okt 08.

A kísérletezés szabadsága

Videóriport egy rendhagyó tárlatról

Különleges, egyedülálló kiállítást láthatnak az érdeklődők 2022. január 9-éig a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum MűvészetMalmában. Az intézményben először mutatkozik be a filmművészet. A kísérletezés szabadsága című tárlat a tekintetben is úttörő vállalkozás, hogy első ízben dokumentálja a legújabb kori magyar filmtörténelem egyik meghatározó műhelyének munkásságát, eredményeit.

Az Inforg Stúdióban 2000–2010 között készült művészfilmek mai szemmel nézve új perspektívából látszódnak a múzeumi kiállítótérben. Láthatóan sok szálon kapcsolódnak a képzőművészeti gondolkodáshoz, hiszen ezen filmeknél is dominál a szabad asszociáció, a vizuális utalások non-verbális, non-lineáris értelmezési mezőjének szokatlan tágassága. Ugyanakkor ezek a filmek egy önálló, lezárult korszak lenyomatai. Az Inforg Stúdió kétszázhetven művészfilmből álló kiemelkedő minőségű portfóliója őrzi az ezredforduló különleges magyarországi atmoszféráját.

A MűvészetMalom

2000-es években szinte egyszerre robbantak be a köztudatba az új utakat kereső szerzői filmek. Abban az évtizedben érett be a rendszerváltás a filmkészítés világában, akkor lépett színre egy markánsan új generáció, amelynek tagjai sok esetben a szabad, független szellemiségű új műhelyben, az Inforgban kaptak lehetőséget. Intézményesen képzett és önképző tehetségek sora kapott ott zöld lámpát, hogy elindítsa nemzetközi trendekhez illeszkedő szerzői filmjeit. A kísérletezés szabadsága maga volt az aranykeresés eufóriája.

A stúdió szellemiségét megalapozó liberális látásmód, mint az oxigén, magától értetődően volt jelen az alkotók és a közönség számára egyaránt. A BBS-től örökölt művészfilmes hagyományt és a technikai, formai innovációt szofisztikáltan ötvöző értékelvű gondolkodás nagy sikert hozott a fesztiválelismerések nemzetközi színterén, a Berlinalétól Locarnón és Velencén át egészen a Cannes-i Filmfesztiválig.

Ezek a művek eredetileg mozi- és filmfesztivál-bemutatókra készültek, de most megérett az idő arra, hogy múzeumi térben nem csak egyesével, de összességükben, történeti kontextusban is lássuk és értelmezzük őket.

Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója

A kiállításon látható filmek a teljes portfólió kis részét képezik. A legtöbb játékfilmet és dokumentumfilmet teljes hosszukban a kiállításhoz kapcsolódó P’Art mozi vetítéseken lehet megtekinteni. Ezen kívül a teljes filmanyag megtalálható a kiállításhoz készült honlapon.

A Kiállított filmek rendezői: Bodó Viktor, Bódis Kriszta, Buvári Tamás, Dési András György, Móray Gábor, Groó Diána, Enyedi Ildikó, Felméri Cecília, Fligeauf Benedek, Iványi Marcell, Halász Péter, Hegedűs 2 László, Jan Cvitkovic, Kálmánchelyi Zoltán, Stefanovics Angéla, Végh Zsolt, Kardos Sándor, Kenyeres Bálint, Lakatos Róbert, Mundruczó Kornél, Nemes Gyula, Nemes Jeles László, Oláh Lehel, Politzer Péter, Sárosi Anita, Szaladják István, Can Togay, Varga Ágota, Vécsei Márton.

További információk a múzeum honlapján.

Fliegauf Benedek

A kiállított filmek producere: Muhi András.

Enyedi Ildikó és Muhi András

Nyitókép: Enyedi Ildikó. A fotókat és a videót Tóth Artin készítette.

Lásd még: MuhiDoktor rendel!|Piccselj és kérdezz!

Médiapartnerünk a Színház.online.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!