by HJ 2023. Aug 29.

A kortárs magyar képzőművészet legjava

– Interjú a Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár főszervezőjével, Tausz Ádámmal

Az ország legjobb galeristái kalauzolnak végig a kortárs magyar képzőművészet kiválóságai között: szeptember 21-étől 24-éig új művészeti vásár vár a Bálnában. A Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár főszervezőjével, Tausz Ádámmal beszélgettünk. 

Közel harminc éve foglalkozik kortárs és klasszikus művészeti vásárok szervezésével, idén pedig újabb projektet indít útjára: szeptember végén a Bálnában rendezik meg a Budapest Contemporaryt. Miközben „civilben” egészen mással, rossz állapotban lévő cégek átvételével és „feljavításával” foglalkozik. Honnan az elhivatottság a művészetek iránt?

Amikor útjára indítottuk az Antik Enteriőrt, huszonöt éves voltam, ez a korszak meghatározó az életemben: a kilencvenes évek rendkívül erős időszak volt, számos, akkoriban nyitó galériával kerültem szoros kapcsolatba. Láttam felnőni Kieselbach Ákost, Kelen Annát, Pintér Ambrust: a szüleik mind a kiállítóink voltak. Számomra ez nem üzlet, emocionálisan kötődöm a kiállítóinkhoz. Az Antik Enteriőrből 2004-ben kiszálltam, magának a vásárnak a 2008-as válság vetett véget. 2019-ben az Art and Antique-kal új korszak kezdődött, most pedig egy újabb vásárral színesítjük a palettát.

Tausz ÁdámTausz Ádám

Miben lesz a Budapest Contemporary más, mint a korábbi vásárok?

Az Art and Antique klasszikus és kortárs képzőművészeti alkotásokat vonultat fel, nem csak festményeket, egyéb műtárgyakat, bútorokat, akár szőnyeget is talál itt az ember. Galériák, gyűjtők, aukciósházak mind képviseltetik magukat. Szakmai berkekben évek óta téma, hogy legyen egy tisztán kortárs művészettel foglalkozó vásár is – ez valósul meg idén ősszel. Különbség továbbá, hogy a Budapest Contemporaryn kiállítóként csak galériákat várunk, aukciósházakat, gyűjtőket pedig csak vendégként. Elfogulatlanság nélkül állíthatom, kivételesen erős anyagot hoztunk össze a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Szövetségének és kitűnő kurátoraink segítségével, remek művészek alkotásaival találkozhatnak a gyűjtők, érdeklődők szeptember végén.

Harminc galéria kap standot a Bálnában. Mi alapján válogattak?

Mint említettem, csak a kortárs képzőművészetre koncentrálunk és csak galériákat hívtunk kiállítóként. Online galériák nem képviseltethetik magukat. Feltételként szabtuk az aktív piaci tevékenységet is, vagyis olyan kiállítókat választottunk, akik progresszív művészcsoportot (alkotóik az Iparterv-generációból és a mostani huszonévesekből is kikerülhetnek) képviselnek és menedzselnek, évente legalább négy kiállítást szerveznek. 

Forrás: Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti VásárForrás: Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár

A kiállítók között mindössze két pécsi és egy debreceni résztvevőt találni, a többiek budapestiek. A kortárs művészet vidéki képviselőinek hiányából arra következtethetünk, hogy e tekintetben is vízfejű az ország?

Annak, hogy egy galéria részt vegyen ezen vagy ehhez hasonló eseményen, anyagi feltételei is vannak. Persze az efféle jelenlét befektetés is, de nem mindenki tudja kitermelni az árát, és igen, a budapesti galériák azok, amelyek inkább megengedhetik maguknak, hogy hazai és külföldi vásárokra járjanak. Galériák tekintetében talán vízfejűnek nevezhető az ország, a kortárs művészeti élet azonban vidéken ugyanúgy virágzik. Számos figyelemre méltó kiállítást és megmozdulást szerveznek például Pécsett, Balatonfüreden, Győrött, Kecskeméten, Debrecenben is – utóbbi megyeszékhelyről érkezik meghívott vendégünk, a MODEM. Tervünk ugyanis, hogy minden évben lehetőséget adjunk egy múzeumnak, közgyűjteménynek, hogy megmutassa kortárs válogatását. A MODEM-mel a kelet-magyarországi régiót szeretnénk bevonni – látogatói és kiállítói szempontból is. A debreceni intézmény jól prosperáló, izgalmas, progresszív művészeket felvonultató múzeum, tehetséges fiatal kurátorokkal. Ők most négy pályakezdő művész, Bíró Dávid, Dobokay Máté, Koltay Dorottya Szonja és Schuller Judit Flóra munkáit mutatják be.

Szauder Dávid, East of Eden Galéria (forrás: Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár)Szauder Dávid, East of Eden Galéria (forrás: Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár)

Milyen kísérőprogramokra számíthatnak a vásárra érkezők?

Antalffy Péter művészettörténész tart majd több ízben tárlatvezetést angol és magyar nyelven, több kísérőprogrammal készülünk és különböző VIP programokkal is kedveskedünk a gyűjtőknek. 

Az új vásár hogyan érinti az Art and Antique-ot? Tavasszal kevesebb kortárs művel találkozhatunk majd ott?

Épp ellenkezőleg! Azt gondolom, a Budapest Contemporary hatására még több kortárs kiállító jelentkezik majd. Szépen kiegészíti, erősíti a két esemény egymást. Jövő tavasszal szeretném elkülöníteni a kortárs részleget az Art and Antique-on, de nem ez lesz az egyetlen újdonság: lesz külön antikvárium  (eddig csak a Központi Antikvárium képviseltette magát, most két-három új kiállító is jelezte a részvételi szándékát), valamint bútorrészleg is.

Néhány héttel később, ősszel rendezik meg az Art Marketet is – elbír a főváros két kortárs vásárt?

Egy Budapest méretű városban azt hiszem, bőven elfér két kortárs vásár is, így van ez Bécsben és más európai nagyvárosokban is. Az ő stratégiájuk egyébként is más, mint a miénk, jól megférünk egymás mellett a piacon.

Fazekas Dániel: Heart and Cherry, Deconstructed coins 02. 2022, akril, vászon 100x100 cm (forrás: Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár)Fazekas Dániel: Heart and Cherry, Deconstructed coins 02. 2022, akril, vászon 100x100 cm (forrás: Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár)

Kiket várnak a Budapest Contemporary-ra?

Nemcsak magyar, de külföldi gyűjtők is várják már az eseményt – tudjuk ezt a nemzetközi kurátori ismeretségeinknek köszönhetően. A gyűjtők tehát értelemszerűen az egyik célcsoport. Várjuk azokat a fiatalokat – fővárosiakat és vidékieket egyaránt –, akik érdeklődnek a kortárs képzőművészet iránt, de még nem gyűjtők. Nekik szeretnénk megmutatni ezt az izgalmas világot, hiszen lehet alkotásokat vásárolni majd néhány százezer forinttól sok tízmillió forintig. De várjuk az idősebb generációt is, akik például a különböző múzeumok baráti köreiből kerülnek ki – nekik külön tárlatvezetéssel is készülünk. Meghívtunk számos neves külföldi kurátort is, hogy lássák: itt, Budapesten egy szakmailag rendkívül erős vásár várja a gyűjtőket a világ minden tájáról. Ha pedig jó hírét viszik az eseménynek, néhány éven belül könnyű dolgunk lesz, amikor külföldi galériákat keresünk fel, hogy legyenek a kiállítóink. Öt éven belül meghatározó kortárs vásárrá szeretnénk válni a kontinensen, hiszen minden adott hozzá: szakmailag erős galériák, izgalmas, kiváló művészek országa vagyunk. 

Keserü Ilona Being-Colour Leaps című kiállítása a Kisteremben, 2023 (forrás: Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár)Keserü Ilona Being-Colour Leaps című kiállítása a Kisteremben, 2023 (forrás: Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár)

Most nem a vásárszervezőt, hanem a gyűjtőt kérdezem: melyik művész alkotásait várja a legjobban?

Nem nevezném magam gyűjtőnek, inkább csak egy művészet iránt érdeklődő embernek, aki szereti a kortárs és a klasszikus magyar képzőművészetet is, de nincs százdarabos gyűjteményem. Számomra gyűjtő az, aki tematikusan és napról napra építi a gyűjteményét és aktívan foglalkozik vele. Én inkább az vagyok, aki, ha meglát egy művet és az megtetszik neki, akkor megveszi. Egyébként befektetésként is tekintek rájuk, több olyan darabom van otthon, amire büszke vagyok – amikor még az Antik Enteriőrt csináltuk, előfordult, hogy a galériatulajdonosok festményben „fizettek”. Néhány darab, ami akkor még csak néhány százezer forintot ért, ma már a sokszorosát éri. De hogy a kérdésre is válaszoljak: nagy kedvencem Gyarmathy Tihamér, Keserü Ilona és a mostani generációból Orr Máté. Kíváncsi vagyok, tőlük milyen alkotásokat hoznak el a galériák.

Lásd még:

Új kortárs művészeti vásár mutatkozik be szeptemberben a Bálnában

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Art and Antique (fotó: Bertók Kriszti)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!