by artisbusiness.hu 2023. Aug 16.

Új kortárs művészeti vásár mutatkozik be szeptemberben a Bálnában

A Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásáron a nemzetközileg is jegyzett kortárs galériák szerepelnek.

Szeptember 21. és 24. között várja az érdeklődőket az összes, nemzetközi szinten is jegyzett magyar galéria a Bálnában. A Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásáron csaknem harminc hazai kiállító szerepel, a kurátorok pedig egytől egyig külföldi szaktekintélyek, akik sokat tehetnek a magyar kortárs szcéna felemelkedéséért. A művészeti seregszemlén a szervezők vendégül látják a debreceni MODEM-et, amely fiatal ösztöndíjas alkotókat mutat be. 

A Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásárt azzal a céllal hozták létre, hogy idővel a nemzetközi piac meghatározó szereplőjévé váljon és átfogó képet adjon a magyar progresszív kortárs alkotói közösségről. A rendezvény magas szakmai színvonaláról négytagú bizottság gondoskodik, amely elbírálta a galériák jelentkezését is. Az eseményt ugyanaz a szervezőgárda hozza el, amelyik évről évre bemutatja az Art and Antique kiállítást.

„Magyarországon ilyen szigorú szakmai feltételek mellett művészeti vásárt nem szerveztek még” – mondta Tausz Ádám főszervező. „A gyűjtők és látogatók kizárólag olyan galériákkal és alkotásokkal találkozhatnak szeptember 21. és 24. között, amelyek saját művészeket képviselnek és rendszeresen tartanak kortárs időszaki kiállításokat. Ezek a galériák az elmúlt tíz évben csaknem száz nemzetközi vásáron vettek részt, bizonyítottak idehaza és külföldön is. A Budapest Contemporary a galériákra koncentrál, gyűjtők és aukciósházak ezen a rendezvényen nem szerepelnek” – tette hozzá Tausz Ádám.

Forrás: Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti VásárForrás: Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár

Kiállítóként az érdeklődők a következő galériákkal találkozhatnak: ACB Galéria, Ancora Galéria, Deák Erika Galéria, East of Eden Galéria, Einspach Fine Art, Faur Zsófi Galéria, Három Hét Galéria, Heart and Cherry Galéria, Horizont, Inda Galéria, Kalman Maklary Fine Arts, Kisterem Galéria, Knoll Galéria, NACO Galéria, Missionart Galéria, Molnár Ani Galéria, Neon Galéria, Resident Art, Szikra Galéria, The Space Galéria, TOBE Gallery & TOBE Project, Várfok Galéria, VILTIN Galéria, Vintage Galéria, Zsdrál Art.

Határon belül a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Szövetsége nyújt szakmai segítséget, de a szervezők együttműködnek a bécsi Vienna Contemporary csapatával is. A szervezők minden évben felajánlják egy hazai múzeum vagy közgyűjtemény számára az ingyenes megjelenési lehetőséget: első alkalommal a debreceni MODEM válogatását ismerheti meg a közönség, ezzel is bekapcsolva a kelet-magyarországi régiót a kortárs magyar művészeti vérkeringésbe. A standnál a MODEM-díj négy pályakezdő nyertesének – Bíró Dávid, Dobokay Máté, Koltay Dorottya Szonja és Schuller Judit Flóra – munkáit mutatják be.

Dobokay Máté: Ezüst vásznon, 2019, ezüst, vászon, 30 × 30 cm egyenként (forrás: acb Galéria)Dobokay Máté: Ezüst vásznon, 2019, ezüst, vászon, 30 × 30 cm egyenként (forrás: acb Galéria)

A Szakmai bizottság tagjai Rechnitzer Zsófia művészettörténész, Deák Erika, a Deák Erika Galéria tulajdonosa, Dián Krisztina, a VILTIN Galéria tulajdonosa és Molnár Annamária, a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Egyesületének elnöke, a Molnár Ani Galéria tulajdonosa. 

A Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár kiegészül egy jótékonysági online aukcióval is, amelynek tárgyait a kiállító galériák ajánlják fel. Az Axioart felületén lehet majd licitálni az árverésre, a befolyt összeget pedig az Autistic Art Alapítvány számára ajánlják fel a szervezők.

Az alapítvány célja a mentálisan sérült, különösen autisztikus spektrumzavarral érintett fiatalok lakóotthoni elhelyezésének támogatása, emberhez méltó életkörülményeik biztosítása. Mindezek mellett a művészet, a dizájn és a jótékonyság fogalmai is összekapcsolódnak az alapítvány nevével. Tizenkét éve működő művészeti programja olyan autizmussal élő alkotókat támogat, akik rendkívüli vizuális alkotásait a világ soha nem ismerné meg az alapítvány segítsége nélkül.

További információ: ITT.

Lásd még:

1. évad 9. rész – Molnár Annamária galerista

„Nem találtam még jobb befektetést a képzőművészetnél”

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Bálna Budapest (forrás: a Bálna Budapest Facebook-oldala)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!