by artisbusiness.hu 2022. nov 19.

A Külön falka nyerte idén az Art-Mozi Egyesület díját

A film az HBO Max, a Cinego és a Filmio kínálatában érhető el

Kis Hajni első nagyjátékfilmje, a Külön falka nyerte idén a hazai művészmozikat és artfilmforgalmazókat képviselő Art-Mozi Egyesület filmdíját.

A 1990 óta működő Art-Mozi Egyesület 2008-ban döntött arról, hogy filmdíjat alapít, amit minden évben az előző évben bemutatott magyar filmek közül annak ítélnek oda, amelyet az artmozik  – a közönségük véleményét is közvetítve  – a legjobbnak ítélnek. A döntéssel jelzést kívánnak adni az alkotóknak és a filmkészítést finanszírozóknak az artmozik közönségének véleményéről. A díj odaítélése nem a statisztikákon alapul, azaz nem a legtöbb nézőt vagy a legtöbb bevételt hozó film részesül az elismerésben, hanem a döntéshozók – az Egyesület tagságát adó mozivezetők, filmes szakemberek – a film egyéb értékeit is figyelembe veszik.

Első alkalommal Gigor Attilának A nyomozó című filmjéért szavazták meg a szobrot, Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotását. A nyomozó szerencsésen ötvözi a közönségfilm és a szerzői film erényeit, ezzel is bizonyítva, hogy a két „filmtípus” nem  zárja ki egymás szükségszerűen, s hogy lehet sikeres szerzői filmet, egyszersmind szakmailag is magas színvonalú, igényes közönségfilmet alkotni.

A díj átadása kezdetben a filmszemlékhez kötődött, majd azok megszűnésével évekig nem adta ki az Art-Mozi Egyesület a díját. Tapasztalva a világjárvány mozikat is elért rombolását, és látva, hogy egyre fogy az értékes filmek közönsége, az egyesület vezetősége úgy döntött: fontos ismét felhívni a figyelmet a tartalmas, élni segítő filmekre, s 2022-ben újra meghirdette a szavazást.

Az Art-Mozi Egyesület Díját idén a Külön falka című, magas szakmai színvonalon megvalósított filmjéért, a társadalom peremén élők életének érzékeny, empatikus ábrázolásáért, az amatőr szereplők kivételesen hiteles alakításában történt bemutatásáért, a film humanizmusáért Kis Hajni filmrendezőnek ítélték. 

A díjat a budapesti Művész moziban adta át Borsos Erika, az Art Mozi Egyesület alelnöke a VII. Európai Art Mozi Napon, amelyet országszerte huszonnyolc, Európa-szerte több mint hatszáz artmoziban rendeztek meg nagy sikerrel.

Borsos Erika és Kis Hajni

„Sokat jelent ez az elismerés, különösen úgy, hogy a Külön falkát több mint egy éve mutatták be, és még múlt héten is telt házzal vetítették" – reagált a díjra a rendező a Facebook-oldalán. „A legjobb pedig azt hallani emberektől, hogy több év terápiával ért fel nekik a film megnézése, hogy vannak akiket átsegít nehéz élethelyzeteken. Igazából ezért éri meg mindezt csinálni."

A Külön falka főhőse a tizenkét éves, vadóc Niki (Horváth Zorka), aki a nagyszülei tiltása ellenére felveszi a kapcsolatot a börtönből frissen szabadult édesapjával (Dietz Gusztáv). A dráma világpremierje a tavalyi Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon volt, idén három kategóriában is elismerték a Magyar Mozgókép Díj átadóján: a legjobb első film és a legjobb forgatókönyv mellett a legjobb nagyjátékfilmnek is megválasztották. Jelenleg a Filmio, a Cinego és a HBO Max kínálatában érhető el.

Nyitókép: Kis Hajni és Borsos Erika

A képek forrása: Art-Mozi Egyesület

 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!