by Tóth Artin 2022. Nov 26.

„A kultúrát nem lehet megölni”

– Georgios Tzortzoglou (Yorgos) videóportréja

Yorgos. Bár görög, a sors mégis úgy hozta, hogy Magyarországon szülessen meg. Felnőttfejjel pedig Szentendrét választotta lakhelyéül, mert ide vonzotta a város balkáni kultúrája.” – Deim Pál

Georgios Tzortzoglou (Yorgos) Miskolcon született 1952. február 23-án. Hetvenedik születésnapja alkalmából 2022 őszén Hommage – message à Kurtág György címmel tárlata nyílt a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) Képtárában. A kurátor Prosek Zoltán, az FMC igazgatója volt.

Kiállításmegnyitó Szentendrén, középütt Kurtág György és Yorgos (fotó: Deim Balázs/Ferenczy Múzeumi Centrum)

„Yorgos a szentendrei művészet összetett személyisége – fest, fotózik, mindemellett a korábbi  Kolinda, Gépfolklór, Barbaro, most pedig a Balkán Fanatik együttes meghatározó tagja. Yorgos – mondhatnánk kissé patetikusan –, lényegében a beavatott odüsszeuszi ember, aki a technikai csábítás szirénjei közt hajózott ki a kreativitás tengerére. A zene/képi lejegyzés konvenciói régóta lehetővé teszik a tér-zene tapasztalás kvázi poétikai lehetőségeinek kiaknázását: ez hagyományosan is megtörténhet, mégpedig a notáción, a konvencionális jelrendszeren belül. A kvázi notáció(szerű) megközelítést és a zenei grafikát építi be az alkotásaiba, mert nem hagyhatjuk figyelmen kívül a zene keletkezését és fejlődését, az emberi beszéd, festői gesztus és írás kialakulását, mint az emberi gondolatok közvetítésére, maradandó megőrzésére irányuló törekvést.

Kurtág és Yorgos együtt harmonikusan hajózik ezen a kiállításon” – olvasható a magyarmuzeumok.hu-n.

Yorgos és Kurtág György (fotó: Deim Balázs/Ferenczy Múzeumi Centrum)

A kerek évforduló és a kiállítás apropóján portréfilm készült a görögként született, de ízig-vérig magyar művészről.

A nyitóképet és Georgios Tzortzoglou (Yorgos) videoportréját Tóth Artin készítette.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!