by Jankó Judit 2021. jún 14.

A megfoghatatlan dolgok értéke

Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

A mutárgy.com 2021. június 17. és 19. között rendezi meg népszerű programsorozatát, a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivált, amelynek fő támogatója idén az MKB Bank Private Banking üzletága. Pleschinger Gyula Márkot, az MKB Private Banking igazgatóját és Kollmann Szilviát, a Műtárgyak Éjszakája igazgatóját kérdeztük arról, hogyan is születik meg egy ilyen együttműködés, milyen elképzelésekkel vágnak bele a felek a közös munkába, és milyen „hozamot” remélnek tőle.

Kicsit meglepően mindketten azzal kezdték – egymástól függetlenül – a beszélgetést, hogy nem hisznek a magánszféra oldaláról érkező „hagyományos” kultúrafinanszírozásban. Az első pillanatban provokatívnak hangzó kijelentés mögött azonban mindkettőjüknél átgondolt filozófia rejlik. Kollmann Szilvia a Műtárgyak Éjszakáját rendező mutárgy.com alapítója, maga is közgazdász végzettségű, onnan kezdte nézőpontjának kibontását, hogy felvázolta tevékenységének három fő irányát. Egyrészt széles körű érdeklődésre számot tartó közönségprogramokat szerveznek, másrészt szakmai programokat nyújtanak azoknak, akik mélyebben belemerültek már a műkereskedelembe, a művészeti közegbe, a harmadik szál pedig a piacelemzés, befektetési tanácsadás. Mindegyik üzletágnak eltérő a fő célcsoportja, még akkor is, ha vannak átfedések, és általában olyan támogatót keresnek, akiknek szintén ’van dolguk’ az adott célcsoporttal. A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál különleges szerepet visz a műtárgy.com életében, hiszen mind a három lábukat megjeleníti, az MKB Private Banking pedig lefedi ezeket. Egy támogatás pedig akkor működik, ha mind a két fél megtalálja benne az értéket. Az MKB Private Banking hirdetése megjelenik az eseményhez négyezer példányban kiadott térképen, és az ügyfeleik VIP bérletet kapnak a programokhoz. Az MKB Bank ügyfelein kívül természetesen a közönség is profitál az együttműködésből, a kvalitásos programokat megjelenítő térképen túl is.

„Az igazi értéket felismerni sokkal nehezebb, mint megszerezni.” szlogen ebben az esetben jól mutatja az együttműködő felek közös nevezőjét, hiszen Pleschinger Gyula Márkot személyesen is az MKB Private Banking szolgáltatásainak fejlesztésén keresztül megvalósuló értékteremtés motiválja. Minden fórumon, ahol lehetőséget kap rá, azt hangsúlyozza, hogy 2021-ben már igencsak korszerűtlen megközelítés a privát bankot a korábbi, kizárólag vagyonos ügyfelekre fókuszáló üzletággal azonosítani. Ő maga semmiképpen sem elitista, feladatkörét pedig úgy definiálja, hogy lehetőséget kapott egy exkluzív terület vezetőjeként bátran, de felelősséggel új területekre evezni, és izgalmas, többrétegű pénzügyi szolgáltatásokat kialakítani. Bár egyetért azzal, hogy a társadalmi felelősségvállalás a bankszektorban is fontos, és a mecénások évszázados hagyománya, a kultúrát támogató gesztusok fontossága nem véletlenül maradt fenn, mégis úgy tartja, nagyon rossz üzenetet hordoz, ha egy bank a társadalmi elfogadottságát pénzért akarja megvenni és támogató tevékenységét nem kíséri közösségi hasznosságú értékteremtés.

Több párhuzam van az üzleti élet és a művészet között, mint azt elsőre gondolnánk, szerinte: „Nemcsak arról van szó, hogy a pénzügyi eszközök árazásában is sok szubjektív elem, némi túlzással művészet rejlik, hanem arról is, hogy mindkét területen folyamatosan változik és sokszor szakad el egymástól az ár és az érték viszonya. Napi munkánkban, a pénzügyi eszközökre fókuszálva igyekszünk ezt a jelenséget értelmezni és hasznos befektetési tanácsokká átformálni. Mi magunk is értékteremtő tevékenységre törekszünk, csakúgy, mint sok más hivatás, köztük kiemelt helyen a művészet. Aktuális példát tudok erre hozni: a nemrég kibocsájtott metál kártyáink egyedülálló kivitelezése során a kreatív termékfejlesztési folyamat középpontjában üzenetet átadni szándékozó, identitáskereső szempontok voltak, és csak a legvégén, szinte mellékesen, került szóba termékünk árazásának kérdése.”

Pleschinger Gyula Márk úgy fogalmaz, privát bankárként is arra törekszik, hogy megossza a tudását, a filozófiáját, megmutassa, miként gondolkodik a pénzügyekről, a világról. Ezért a sok előadás, konferencia, ahol részvételt vállal, és ezért megy el rendszeresen rádióba is beszélgetni. Az olyan együttműködéseknek, mint ami az MKB Private Banking és a Műtárgyak Éjszakája között létrejött, abban látja a jelentőségét, hogy a résztvevők felismerhetik, hogy két, egymástól látszólag nagyon távol álló világot nagyon hasonló emberi tulajdonságok, igények, esendőségek és értékek kötnek össze.

A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál részletes programja ITT olvasható.

A kép forrása: mutargyakejszakaja.hu