by artisbusiness.hu 2023. Mar 11.

A mesélő Haydn – A Budapest Sound Collective Haydn-sorozata

A következő előadás a Budapest Music Centerben lesz, 2023. március 18-án.

Dubóczky Gergely karmester a Budapest Sound Collective zenekarral és Nádas Péter íróval a Zene Világnapján, 2022. október 1-jén indította el nagyszabású Haydn sorozatát, miszerint a zeneszerző születésének 300. évfordulójáig – 2032. március 31-éig – az összes szimfóniáját előadják.

A sorozatban minden hangversenyen Haydn egy-egy új arcát mutatja meg az együttes olyan vendégművészek meghívásával, akik személyes élménnyel kapcsolódnak a szerző munkásságához, és saját művészetüket Haydn mellé téve hozzák még közelebb a közönséghez a bécsi klasszikus zene nagy mesterének zenéjét.

Budapest Sound Collective (fotó: Mohai Balázs)Budapest Sound Collective (fotó: Mohai Balázs)

Március 18-án az Oxfordban bemutatott 92. és a már londoni megrendelésre készült 95., C-moll szimfónia hangzik el. Az Oxfordi szimfónia lassú tétele egyike Haydn legszebb lassú tételeinek, a 95., c-moll szimfónia drámai hangvétele pedig új megvilágításba kerül a népmesei dramaturgia tükrében.

Az est vendége ez alkalommal Boldizsár Ildikó mesekutató, akinek segítségével közelebb kerülhet a közönség a zeneszerző világához, és ezzel párhuzamosan feltárulnak a bennünk élő, ősi bölcsességben rejlő népmesei szimbólumok, megjelenik az ég és a föld, a nap és a hold, a beavatások és a próbatételek.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Budapest Sound Collective (fotó: Gosztom Gergő)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!