by artisbusiness.hu 2023. May 20.

A művészet szabad!

Freeszemle 2023 a CEU épületeiben

A Freeszfe hallgatóinak színházi vizsgaelőadásai és vizsgafilmjei mellett vetítések, kerekasztal-beszélgetések és koncertek várják a közönséget. A Freeszemle eseményei június 1-je és 4-e között a CEU Nádor utcai épületében és a CEU Konferencia Központban láthatók.

A harmadik FREESZEMLE színházi kínálatát a műfaji sokszínűség jellemzi. Akad köztük színházi társasjáték (A nép ellensége), improvizációkon alapuló előadások (Én itt fogok ülni szerintem, Wishlist), fórum színház (A valóság főpróbája), térspecifikus improvizációs előadás (Willany Leó x FREESZEMLE) és Az Era Nova kamarazenekar közreműködésével létrehozott operaelőadás, az Echo, egy „performatív kísérlet szöveggel, képpel, zenével, testtel”, amely most látható először. A Tokio Sunrise Fesztivál vol.2. fesztivál a fesztiválban, ahol a Színház és performansz osztály vizsgaelőadásai láthatók.

A Free Egyetemen idén Csányi Vilmos ad elő, A képzelet szerepe a kultúra kialakulásában címmel, de kerekasztal-beszélgetések is színesítik a rendezvénysorozatot. Terítéken többek között a kapunyitási pánik Lil Frakkal, a píszíség Lady Dömperrel és Ráskó Eszterrel, de beszélgetnek a független színházak helyzetéről, a pedagógusok státusztörvényéről és a kamaszok mentális problémáiról is.

Horace McCoy A lovakat lelövik, ugye? című regényének témáját idézi meg a június 3-ai, maratoni táncverseny, amelyre minden érdeklődőt, kihívásokat keresőt, színházi társulatot szívesen várnak a szervezők. Bárki, bármikor csatlakozhat, de a versenyben csak azok vesznek részt, akik végigtáncolják a 12 órán át tartó programot, amelyet Grecsó Zoltán vezet. Az a páros, amely az elejétől a végéig, a szabályokat betartva a táncparketten ropja, 100 ezer forintot vihet haza!

Filmekkel idén Xantus Jánosra és Ragályi Elemérre emlékeznek, és láthatóak hallgatóik vizsgafilmjei is, de oktatóik, többek között Enyedi Ildikó és Pálfi György egykori vizsgafilmjei is.

„Várjuk Önöket, legyenek velünk! Mert a művészet szabad!” – írják a szervezők a freeszfe.hu-n.

További információk, részletes program ITT olvashatók.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Fotó: Freeszfe

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!