by artisbusiness.hu 2022. May 13.

A művészet templomai – Mit rejt Tutanhamon maszkja?

Rendhagyó dokumentumfilm az „Aranyifjú” fáraó sírjának feltárásáról

A Tutanhamon: A legújabb kiállítás című látványos film a pazar sírkamra száz évvel ezelőtti feltárásáról emlékezik meg.  A világtörténelemben először válik lehetővé, hogy nézők milliói közelről is szemügyre vehessék a fáraót, és átélhessék azokat a kivételes pillanatokat, amelyek során személyes használati tárgyai és az őt a túlvilágra kísérő luxuscikkek közül mintegy százötven elkerül a Királyok Völgyéből, hogy az „Aranyifjúnak” szentelt valaha volt leggrandiózusabb kiállításon kapjon helyet.

„Kérem önöket, tekintsék meg ezeket a felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékeket, még mielőtt örökre hazakerülnek, Egyiptomba!” – tanácsolja Mostafa Waziry, az Egyiptomi Ókori Régészeti Leletek minisztere. Sandro Vannini, a Tutanhamonra szakosodott tárgyfotós tűéles, nagy felbontású, művészi képsorain szinte megelevenednek Tutanhamon kincsei. A termékeny Vannini végigfotózta az „Aranyifjú” teljes, több mint ötezer-négyszáz leletből álló sírkamráját.

Ernesto Pagano A művészet templomai – Tutanhamon: A legújabb kiállítás című filmje egy fiatal fáraóról szól, aki nem hagyhatott jelentős nyomot maga után. Neve mégsem merült feledésbe az évezredek alatt: ikonikus alakká vált.

A varázslatos dokumentumfilm 2022. 05. 19-étől Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, vidéken a megyeszékhelyeken működő art mozikban látható.

A képek forrása: pannonia-entertainment.hu

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!