by Jankó Judit 2024. Jun 29.

A társadalmi üzenetek felértékelődése a művészeti piacon

– Interjú Yana Barinovával, a viennacontemporary üzletfejlesztési igazgatójával

A mindössze harmincöt éves Yana Barinova már most kivételes szakmai hátteret tudhat maga mögött: a Sorbonne-on diplomázott, Kijev kulturális életéért felelt, tanácsokat adott az ukrán kulturális miniszternek, részt vett a Babyn Yar Holokauszt Emlékközpont létrehozásában, számos írást jelentetett meg emberi jogi és kultúrpolitikai témákban. A háború kitörése után tizennégy éves lányával együtt elhagyta Ukrajnát. Bécsben él, az Erste Alapítvány Európa-politikával és ukrajnai kapcsolatokkal foglalkozó projektmenedzsere és a viennacontemporary üzletfejlesztési igazgatója. Arról beszélgettünk, miként jelenhetnek meg egy üzleti alapú művészeti rendezvényen társadalmi üzenetek.

Mennyire volt nehéz összeegyeztetni az art fair műfaját és azt a komoly üzenetet, amit a Statement programmal ki akartak fejezni? Nem árt-e a viennacontemporary business részének a társadalmi üzenetekre való ráerősítés?

Yana Barinova (fotó: viennacontemporary)Yana Barinova (fotó: viennacontemporary)

Ez fontos kérdésfeltevés. Minden ilyen eseménynek, így a viennacontemporarynak is alapvető törekvése, hogy szélesítse az érdeklődők körét, minél több művészetek iránt érdeklődő látogatót hozzon be, és  nem akarok szemérmeskedni   műgyűjtőket, vásárlókat is be kell vonzanunk a műfaj szabályai szerint. Ez a feladatunk, de úgy hiszem, legalább ennyire fontos értelmezési kereteket nyújtanunk a világ történéseihez, megmutatva olyan kortárs törekvéseket, amik visszatükrözik a mindnyájunk által érzékelt kihívásokat. Egy ilyen minőségi és nemzetközi platformon sok ezer embert látunk vendégül. Hasznos hát végiggondolni, hogyan tudjuk bevonni őket a közös diskurzusba, rávenni őket, hogy kövessenek minket egy intellektuálisabb, mélyebb szintre, – ahol nem csak az esztétikai élvezetekben merülnek el pezsgőt kortyolgatva, hanem velünk együtt gondolkodnak jövőről, békéről, közjóról –, és higgyenek abban, amiben mi, hogy mindezekhez egy art fair is hozzájárulhat. 

Második alkalommal rendezték meg az Erste Foundation támogatásával a Statement szekciót. Mi a céljuk vele?

A művészet és a kultúra nagyon fontos erőforrás, mélyen hiszem, hogy gyógyító erejük is van. A művészet erőt ad, feltölt, de még ennél is fontosabb a dokumentálásban vitt szerepe. Rögzíti a valóságot, később is felidézhetővé teszi a velünk megtörténteket. A művészet tehát reflektál, hozzájárul a feldolgozáshoz, annak minden szakaszában fontos szerepe van. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a háború kultúrák között is zajlik, ahogy az az ukrán háborúban olyan világosan kirajzolódik, hiszen ott az oroszok Ukrajna nyelvének, kulturális örökségének, hagyományainak megsemmisítésére törekednek. Mindenkinek meg kell fogalmaznia és el kell mondania a saját narratíváját.

Ezért a hivatalos megnyitó előestéjén egy, az Erste Alapítvány által támogatott esemény keretein belül a közönséggel együtt próbáltuk meglátni az art worldmögötti világot, szembesülni annak borzalmaival, kihívásaival – mert szörnyű időket élünk –, hiszen ez is a művészet funkciói közé tartozik. Sokat töprengtünk azon, hogyan tud hasznos lenni ez az eseménysorozat, hogyan tud hozzájárulni jó dolgok felépítéséhez, talán még a béke megteremtéséhez is. Feszegetjük az art fairek hagyományos határait, igyekszünk valódi értékeket közvetíteni.

Milyen szerepe lehet a művészetnek ezekben a nehéz időkben?

Hiszek a művészet különleges hatalmában, hiszen a beszélhet azokról a témákról, amelyekről a politikusok és a diplomaták nem. A művészet feltárhat tabutémákat, amiket a társadalomnak kell megoldania, de először valakinek ki kell mondania őket. Megmagyarázhat jelenségeket, amikhez a hivatalos és formális politikai utakon nem lehet eljutni. A művészet határok nélküli, egyenesen szól, és van egy olyan varázsa, ami közelebb visz a megértéshez. A média szenzációként vagy borzalomként felkapja, majd ejti a sztorikat, mert jön a következő hír, és mi elfelejtjük a tegnapi szenvedőket. De a művészet állandó emlékeztetőként szolgálhat, és a művészi módokon kifejezett problémakörök a valódi megoldás felé visznek.

viennacontemporary 2023 (fotó: Matthias Jaidl)viennacontemporary 2023 (fotó: Matthias Jaidl)

Úgy érzem, ez újfajta megközelítése az art fairek szerepeinek. De vajon lehet „pénzt csinálni” politikai vagy kultúrpolitikai üzenetekkel?

Ez egy innovatív formája az üzlet és a művészet kapcsolatának. Látszólag nem az üzletre fókuszál, ugyanakkor a beszélgetések, amiket szerveztünk, nagyon szorosan kötődtek a művészeti piac problémáihoz – mert őszintén szólva, az art market problémáiról is beszélnünk kellene.

Hogy érzi magát Bécsben, ebben a nagyon konzervatív, mégis minden újra nyitott városban?

Bécs földrajzilag is rendkívül fontos város, ütközőpont Kelet és Nyugat között, erőteljesen különböző hatások kereszteződésében, hatalmas kulturális örökséggel. Folyamatosan párbeszédet folytat a régivel és az újjal, a történelmi hagyományok és a legfrissebb kortárs irányzatok mentén. 

viennacontemporary 2023 (fotó: Kunst Dokumentation)viennacontemporary 2023 (fotó: Kunst Dokumentation)

Sokféle izgalmas kezdeményezés talál itt megvalósulási terepre. Számomra izgalmas feladat kitalálni egy kortárs művészeti vásár új identitását, ami nemcsak a társadalmi és történelmi változások miatt időszerű, hanem a technológiai fejlődés, a digitalizáció térnyerése miatt is. A komoly művészeti vásárok ma már más művészetet árulnak, mint korábban, és nem szabad ettől félni. Az új típusú közönség, a másfajta közeg más formátumokat igényel. Változik a környezet a művészeti piac körül, a versenynek mára sajátja a hozzáadott érték igénye is. Ezt az értéket mi a Statement programmal hoztuk létre, illetve a női témák beemelésével, például női networking vacsoraestet tartottunk, ami nekem különösen szívügyem.

Biztos vagyok benne, hogy a két kulcsfogalom, az innováció és a kreativitás mellett nélkülözhetetlen összetevővé válik az értékteremtő, intellektuális art fair a művészeti piacon.

Nyitókép: Yana Barinova (fotó: viennacontemporary)

Lásd még:

A Nyugat felé vezető út első kapuja – Bécs művészeti vására – Idén szeptemberben újra a Messe Wien ad otthont a viennacontemporarynak

Cél, érték, közösség – Így működik az osztrák ERSTE Alapítvány – Beszélgetés Maribel Königerrel, a cég kommunikációs igazgatójával.

 

 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!