by artportal.hu/artisbusiness.hu 2021. aug 28.

A VISA nyitott a művészeti piac új szegmenseire

A nagy pénzügyi szolgáltató vállalati kollekciója számára NFT-t vett, és ezzel szinte berobbantotta a piacot.

A VISA nemzetközi pénzügyi szolgáltató 150 ezer dollárért vett egy NFT-t, azaz non-fungible tokent, a CryptoPunk#7610-et – írja az ArtnetNews és az Artnews nyomán az artportal.hu.

A szóban forgó digitális fájl, vagy mondjuk inkább így, adatállomány egy 24×24 pixeles kép, egy tízezres pixel-portrésorozat darabja, amelyet az egyik legelső NFT-projektnek tartanak. A VISA gyűjteményébe egy női punk portré került, amelynek mohikán frizurája és zöld szemhéjfestéke van – a tízezres sorozatban egyébként összesen 3840 női figura található.

Az Artnews a cég egyik illetékesét idézi, aki szerint ez a vásárlás azt jelzi, hogy nyitottak a művészeti piac új, feljövőben levő szegmensei felé, és ebben a műben nem pusztán digitális portrét látnak, hanem a digitális műkereskedelem egy új megjelenési formáját. „Ez csak a kezdet” – jelzi a cég képviselője, azaz tovább szeretnének haladni ezen a gyűjtési, illetve műkereskedelmi területen.

CryptoPunk#7610

A Coindesk  arról is beszámol, hogy nem sokkal a VISA bejelentése után egy órán belül 90 másik CryptoPunk portré is elkelt a piacon, húszmillió dollár összértékben. Egyben emlékeztetnek arra is, hogy kilenc ritka CryptoPunk az első ezerből 77 millióért kelt el a Christie’s-nél idén májusban. A VISA augusztus 19-ei vásárlása egyébként szinte berobbantotta a punkportrék piacát, utánuk négy nappal 86 millió dollárral tetőzött a vásárlás, a portrénkénti átlagár 199 ezer dollár volt.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!