by Tóth Artin 2022. Dec 31.

Ágens

– A kortárs művészet összetéveszthetetlenül egyedi alakjának videóportréja

Ágens (Gyimesi Ágnes Andrea) színész, rendező, énekes, író Budapesten született. 1979-ben C, 1980-ban B típusú rendezői szakvizsgát tett a Népművelési Intézetben, 1988-ban diplomázott az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet 1993-ban végezte el. Mindenkitől különböző, besorolhatatlan, meghatározhatatlan műfajú előadásokat és koncerteket létrehozó művész.

A kortárs művészet izgalmas, összetéveszthetetlenül egyedi alakja. Mindenkitől különböző, besorolhatatlan, meghatározhatatlan műfajú előadásokat és koncerteket létrehozó művész. Dolgozott többek között Meredith Monkkal, Gergye Krisztiánnal, a Szegedi Kortárs Balett-tel, Rudolf Péterrel, Horgas Ádámmal, Szőke Andrással, a Szalai–Dárday szerzőpárossal, Dettre Gáborral, a Nemzeti Színházban, a Bárkában, a Merlinben és a Vígszínházban. Rendszeresen fellépett és rendezett – egyebek mellett – a Müpában, a Trafóban, a Műcsarnokban, a Kiscelli Múzeumban, a Theater International-ön, a Mediawave-en, a MODEM-ben, a MU Színházban, a Szkénében, a Pinceszínházban, valamint a Művészetek Völgyében, az Őszi és a Tavaszi Fesztiválokon. Legújabb előadása, a Kurtizánképző című párkapcsolati stand up comedy (interaktív színházi terápia) a Pinceszínházban látható.

A bikali Élménybirtok 2012-ben befogadta az Ágens Társulatot mint független alkotóközösséget, illetve a helyszínen újra felépített független alkotóközösséget. Egy pici, eldugott faluban (Bikal) rendkívül izgalmas esélyegyenlőségre törekvő, előítélet-mentes s mindezen problémákat folyton felemlegető, megmutató előadásokat, beszélgetéseket indukálni.

További információk ITT találhatók.

A videót Tóth Artin készítette.

Kép: Ágens (fotó: Béres Tamás)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!