by artisbusiness.hu 2022. Jul 28.

Anna Mark Szentendrén

– Videóbeszélgetés a kiállítása alkalmából hazaérkezett festőművésszel

A Párizsban élő Anna Mark Árnyékok és jelek című retrospektív kiállításának megnyitójára érkezett Magyarországra. Az a megtiszteltetés érte lapunkat, hogy a kilencvenes éveiben járó művész elfogadta interjúkérésünket, néhány perc erejéig beszélgethettünk vele a szentendrei Ferenczy Múzeumban. A riportot Ránki Júlia és Tóth Artin készítette.

A napjainkban is aktívan alkotó Anna Mark (Márkus Anna) 1928-ban született Budapesten. 1950 és 1956 között a Fővárosi Bábszínházban dolgozott, ezekben az években baráti kapcsolatot ápolt az Európai Iskola alkotóival, például Ország Lilivel, Bálint Endrével, Vajda Lajossal. 1956-ban hagyta el Magyarországot, az első években Németországban élt, majd 1959-ben Párizsban telepedett le. A 60-as években a Group Carré de Paris művészcsoport tagjaként dolgozott. 1964 óta számos magángalériában, kortárs művészeti központban és múzeumban állították ki munkáit. Anna Mark olyan vizuális nyelvet fejlesztett ki, amelyet a legkülönbözőbb források ihlettek: az anyagok, gesztusok és szimbólumok összetett fúziójává áll össze minden egyes alkotása.

A kiállítás 2022. október 23-áig tekinthető meg a Ferenczy Múzeumban

Fotó: Tóth Artin

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!