by Szentgyörgyi Rita 2024. Jun 09.

Bad Ischl és Salzkammergut „kulturális szuperéve” – EKF 2024

Európa Kulturális Fővárosa, a Salzkammergut régió gazdag művészeti programmal, gyönyörű kirándulási célpontokkal vár idén nyáron.

Közel kétszáz központilag koordinált rendezvény, száz további kapcsolódó projekt: az egykori császárváros, Bad Ischl, illetve Salzkammergut régió, önkéntesen csatlakozott huszonhárom településével közösen vesz részt az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozatban. Az EKF 2024 évadának fókuszában a hajdani császári nyári rezidenciának és a Lehár Ferenc villájának egyaránt helyet adó Bad Ischl városa áll.

A négy részre és témára tagolódó programban megjelennek a hagyományok, az emlékezés kultúrája, a kultúra mai megjelenítésének kérdései, az új turizmus világa, valamint a jövő életmódját meghatározó kérdések. Korunk jelenségei közül a túlturizmus, az elvándorlás és az éghajlatváltozás is olyan témák, amelyek a programkínálat tematikáján következetesen végighúzódnak.

Sótároló csarnok Salzkammergutban (forrás: Salinen Austria)Sótároló csarnok Salzkammergutban (forrás: Salinen Austria)

Salzkammergut különlegessége a világ legrégebbi sóbányászatában rejlik, ami egykor és ma is a világ minden tájáról vonzotta, vonzza az embereket. Kulturális referenciák terén nem elhanyagolható, hogy ki mindenki alkotott vagy éppen pihent Európa legsósabb vidékén, illetve járult hozzá a hely szellemiségének formálásához: Gustav Mahlertől Stefan Zweigig, Hugo von Hofmannsthaltól Sigmund Freudig, Gustav Klimttől Oscar Strausig. Anton Bruckner nevét sem lehet kihagyni, hiszen az EKF-programmal karöltve a felső-ausztriai zeneszerző munkássága is fókuszba kerül. Születésének bicentenáriuma alkalmából számos koncerttel, találkozóval emlékeznek meg a modern zenei világ előfutáraként tisztelt zeneszerzőre. 

Zenél a Linzi Bruckner Zenekar, vezényel Markus Poschner (fotó: Reinhard Winkler) Zenél a Linzi Bruckner Zenekar, vezényel Markus Poschner (fotó: Reinhard Winkler)

Salzkammergut optikájából a SKGT 24 kulturális „szuperév” egyik kiemelkedő eseménye a megemlékezés Regensburgi Szent Wolfgangra. A fesztiválév fénypontjának ígérkezik a Wolf the Mystical című musical májusi bemutatója. Az emberi lét nagy kérdéseit feszegető zenés játék a szórakoztatást kívánja ötvözni a misztériumjátékkal. St. Wolfgang szerzetes, misszionárius, később regensburgi püspök élete a hedonizmus és a hitbéli élet közötti örök emberi vívódást példázza. Magyar vonatkozása is van, az 1100 éve született St. Wolfgang Gizella királyné tanítója volt, Magyarországon is járt. A Mondseei apátságnál tett látogatása hatására, élete végén remeteségbe vonult vissza az akkori Abersee tó mellett, amit az utókor róla nevezett el Wolfgangseenek. Ez utóbbi állítás sokak szerint legenda, mindenesetre a Gerd Hermann Ortler zenéjével és Franzobel szövegével jegyzett musical alapját képezi. A dél-tiroli zeneszerző, jazz-zenész, szaxofonjátékos olyan monumentális zenekari művek szerzőjeként is ismert, mint az Univerzum születése. Szerzőtársa, a Bachmann- és Nestroy-díjas osztrák író, drámaíró Franzobel. „Osztrák válasz a Jézus Krisztus Szupersztárra, a Wagner-mitológiára, némi Monty Pythonnal fűszerezve. Egy olyan ember küzdelmét szeretnénk bemutatni, aki el akarja kerülni a sorsát, barátkozik az ördöggel, majd szentté válik” meséli a zeneszerző a Wolf The Mysticalról.

Az SKGT 2024 zászlóshajójának szánt musical helyszíne az Eduard Neversal neves bécsi építész által tervezett, vadonatúj, fedett, mobil tószínpad St. Gilgen Ried kerületében. A nyolcszáz férőhelyes, szintén fedett nézőtérrel együtt 1,7 millió eurót szántak a kivitelezésére, ami a színpadtechnikát és a produkció költségét is magában foglalja. Kulturális rendezvényszervezés szempontjából felbecsülhetetlen értékkel bír a modern esztétikát és a profi funkcionalitást ötvöző mobil építmény. A májusi–júniusi előadás-sorozatok után az ökológiailag fenntartható anyagból készült színpadot lebontják, és Salzkammergut más helyszínein is felállítják a továbbiakban, 2025 tavaszán pedig egy új előadás-sorozathoz használják majd. Ez a beruházás hosszú távon pozitív hatással lesz a Wolfgangsee vidékére mint üzleti és turisztikai helyszínre, mivel további kínálatot teremt a gazdaság szempontból is értékes kulturális turizmus számára. A tóparti községek közül kiváltképpen a három leglátogatottabb település, St. Wolfgang, St. Gilgen és Strobl profitál a kulturális évadot követő években a regionális kulturális élet bővítésére, fellendítésére szánt EKF-támogatásokból.

A természet és a művészet ereje

A Felső-Ausztria és Salzburg tartomány határán, erdők, rétek, alpesi magaslatok között fekvő Wolfgangsee és környéke Ausztria egyedülállóan gazdag vidéke. Túrázók, aktív nyaralók, kirándulók paradicsoma. Lenyűgöző hegyi világáról, természeti helyszíneiről ismert.  Kápolnák, templomok, történelmileg érdekes helyek páratlan sokasága is található errefelé. A legvonzóbbak ezek közül St. Wolfgang, St. Gilgen, a legendás Schaftbergbahn, a legrégebbi fogaskerekű vasút, amely a Schafberg tetejére visz. A Schafberg a Wolfgangsee régió egyik leglátványosabb természeti helyszíne, és Salzkammergut egyik legszebb panorámás hegyeként ismert. A harmincöt perces utazás St. Wolfgangtól Ausztria legmeredekebb fogaskerekű gőzvasútján, hat kilométeres útvonalon, a legjobb kilátással a tóra és a környező városokra, olyan élmény, amit nem érdemes kihagyni. A vasút története több mint százharminc évre nyúlik vissza, és még mindig ez a régió legfontosabb látnivalója. A Schafberg amúgy kirándulások és túrák kedvelt célpontja. A régió sokféle útvonalat és túraútvonalat kínál minden nehézségi foknak, ízlésnek megfelelően. Az egész tavat körbejáró túra csaknem huszonhét kilométer hosszú, hat-hét órát vesz igénybe. Közvetlenül egy magas szikla felett található a Himmelspforte menedékház, amely ikonikus hátteret ad a mesebeli panorámához.

Schaftbergbahn a legrégebbi fogaskerekű vasút (fotó: Pixabay)Schaftbergbahn a legrégebbi fogaskerekű vasút (fotó: Pixabay)

A Postalm minden bizonnyal az egyik legszebb kirándulási célpont a Wolfgangsee régióban. Ez a festői túrafennsík Ausztria legnagyobb egybefüggő alpesi területe és Európa második legnagyobb magaslati fennsíkja. A csúcsra feljutva különféle túraútvonalak és séták várják a látogatókat. Postalm rusztikus alpesi kunyhói a hegyi világ romantikus hangulata és nem mellesleg a gasztronómiai kínálat szempontjából is fénypontot jelentenek. A kissé nehéz, hagyományos alpesi konyha kedvelt fogásai közé tartozik a falusi fánk, amit savanyú káposztával, krumplitöltelékkel, sonkával készítenek, de lekvározott, cukrozott változatban is megtalálható. 

Wolfgangsee (fotó: Pixabay)Wolfgangsee (fotó: Pixabay)

A Wolfgangseen a hajókirándulások is nagyon népszerűek. A tó körül mintegy tíz strand és fürdőhely vonzza idilli fekvésével a pihenés és a vízi sportok szerelmeseit . Az A tó körüli idilli üdülőhelyek különféle tevékenységeket kínálnak a kajakozástól a vízibiciklizésen át a vitorlázásig, a vízisíeléstől az elektromos csónakázásig sokféle vízi sport lehetőségét kínálják. A türkizkék tavon vízi hop on-hop off túrákra is nyílik lehetőség, ám ha valaki a romantikát kedveli, érdemes az utazást a Kaiser Franz Josef I nosztalgiahajón megejteni.

A tóparti községek sorában a művészien díszített homlokzatairól, gyönyörű, virágokkal borított épületeiről ismert St. Wolfgang a csehországi Pribramban kezdődő Via Nova zarándokút végpontja. A városka egyik leghíresebb látnivalója a XII. századi zarándoktemplom, melynek harangtornya uralja a város panorámáját. Egy zenés darab révén vált híressé St. Wolfgang hajdani fogadója, a Weissen Rössl, amit Ralph Benatzky örökített meg azonos című operettjében. Az egykori vendégházból mára a legjobb szolgáltatásokat nyújtó szálloda lett, a régmúlt varázsát idéző berendezéssel, lélegzetelállító kilátással a Wolfgangseere és a környező hegyekre. Egyediségét fokozza a tóba leeresztett, mobil úszómedencéje.

A Wolfgangsee északi partján található varázslatos St. Gilgent Mozart-falunak is nevezik, mivel Wolfgang Amadeus Mozart édesanyja ának köszönhetően becézik így, aki ott született. A rendkívül népszerű üdülőhely Mozarthaus múzeummal is büszkélkedik. St. Gilgenben van a Zwölferhorn felvonó völgyállomása a környék egyik legnépszerűbb látnivalójához, az 1522 méter magas Zwölferhornhoz, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Wolfgangseere tóra. Mindössze tíz percet vesz igénybe a csúcsra vezető utazás a 2020-ban épült, szupermodern felvonóval.

A Wolfgangsee egyetlen szigete, a Metzgerinsel a hajókirándulások, a kajakozások és evezések kedvelt célpontja. A parton egy gyönyörűen parkosított ösvény is található kilátóval, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a festői szigetre. A parton található gyönyörűen parkosított ösvény kilátójáról csodás panoráma nyílik a szigetre.  Emblematikus látnivalója a XVII. században épült, az évszázadok során többször felújított, jelenleg műemlékvédelem alatt álló útszéli szentély, az úgynevezett Ökör-kereszt. Az elnevezés onnan származik, hogy a szentélyben ökröket ábrázoló falfestményeket találtak.  

Salzkammergut és a világháborús emlékezet

A Lentos Kunstmuseum Linz a Hatalom és hagyomány projekt keretében három kiállítással járul hozzá az EKF 2024-es programsorozathoz. Az „Eltépett képek” Hitler kultúrpolitikájával, a náci korszak műtárgy-kereskedelmével, a műkincsek tárolásával és felkutatásával foglalkozik.A Lentos ezenkívül, a Bad Aussee-i Kammerhofmuseummal közösen, Salzkammergutban is jelen lesz a Wolfgang Gurlitt-kiállításon: Műkereskedő és haszonleső Bad Ausseeban, valamint a Lauffenben felújított egykori Marktrichterhaus kiállításán: A dolgok élete; Kifosztották – Kitelepítették – Megmentették.

A második világháborúban Salzkammergut a művészettörténet kiemelkedő alkotásainak biztonságos átrakódó- és rejtekhelyeként szolgált. Hitler a Linzbe tervezett „Führermuseum” gyűjteménye számára az aussee-i sóbányákat használta tárolásra. A vezető osztrák múzeumok szintén Bad Aussee, St. Agatha, Altaussee és Bad Ischl/Lauffen bányáit, templomait, sőt kocsmáit vették igénybe ideiglenes tárolásra. 

Hitler célja az volt, hogy a születési helye közelében létrehozzon egy monumentális múzeumot, ahol bemuthatja a nácik által megkaparintott műtárgyak legjavát. Átfogó terv készült Linz újjáépítésére; a führer Ausztria kulturális fővárosává és Európa egyik legnagyobb művészeti központjává, egyben ipari és kereskedelmi csomóponjává akarta tenni, háttérbe szorítva Bécset, amely várostól idegenkedett. Azt akarta, hogy Linz Budapestnél is szebb, a dunai városok legszebbike legyen.

Az SKGT 24 kiállítás a második világháborúban felhalmozott műtárgyak felkutatásását is bemutatja. Ezeket a műalkotásokat, amelyek közül sok évtitedekre eltűnt a virágzó feketepiac labirintusában, erőszakkal, kifosztással, kényszerített eladással szerezték meg a nácik. „Kitépték” őket az egyetemes művészettörténet szövetéből. A háború végére több mint 6500 műtárgy halmozódott fel. Értéküket megközelítőleg 3,5 milliárd dollárra becsülték. Miután a náci Németország megadta magát, Altaussee falu sóbányájából Rembrandt, Rubens, Michelangelo, Van Eyck, Vermeer és sok más művész több száz, köztük kifejezetten Hitlernek válogatott remekműve került elő. 

A képek utazása (forrás: Lentos, Linz)A képek utazása (forrás: Lentos, Linz)

Az EKF 2024-es linzi programjában Arnold Böcklin, Lovis Corinth, Francisco José de Goya, Francesco Guardi, Oskar Kokoschka, Franz von Lenbach, Hans Makart, Edvard Munch, Moritz von Schwind, Max Pechstein, Giovanni Battista Tiepolo, Tiziano, Ferdinand Georg, Waldmüller alkotásai láthatók. A Reise der Bilder (A képek utazása) kiállítás fontos, határokon átnyúló – Ausztria (Linz/Salzkammergut), Olaszország, Németország, Hollandia, Franciaország –projektként működik.

Nyitókép: Az esemény alkalmából épített mobil tószínpad St. Gilgen Ried kerületében (fotó: Wolf Betriebs GMBH)

Lásd még:

Kultúra, só és pénz – Salzkammergut – Bad Ischl apraja-nagyja összefogott, hogy kulturális fővárosként magához vonzza a művészetek kedvelőit – nem csak 2024-ben

Helló kulturális identitás, Welcome in Hotel Austria! – Michael John történészprofesszorral beszélgettünk Bad Ischl művészeket vonzó légköréről, kulturális identitásról, a salzkammerguti térség történelmi örökségéről

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!