by artisbusiness.hu 2022. Dec 06.

Benső beszéd: hangminta

Fodor Ákos-est a Jókai Anna Szalonban

Egy hangoskönyv valószínűleg akkor éri el célját, ha saját benső beszéddé lényegülve szólhat tovább bennünk. Fodor Ákos versei sokak gondolataiban-érzéseiben keltek már önálló életre ekképp – a szó szoros értelmében velünk élnek. Éppúgy idézik őket irodalmi esteken és iskolai ünnepségeken, mint internetes honlapokon, blogokban, videókban, pólókon, bögréken, ékszereken és más használati tárgyakon vagy könyvek-cikkek mottójaként és esküvői meghívókon.

A 2015-ben elhunyt költő a legnépszerűbb kortárs szerzők egyike. Rendkívül koncentrált formában, új és meglepő szemszögből képes megközelíteni az evidensnek tűnő dolgokat, arra késztetve minket, hogy nyitottabban és elfogadóbban figyeljünk – kifelé és befelé egyaránt. Erre ad most újabb jó alkalmat a Benső beszéd: hangminta című hangoskönyv, melynek szövegeit a kolozsvári születésű, kiváló színművész, Szilágyi Enikő tolmácsolja.

Fodor Ákos (fotó: Díner Tamás)

A kiadvány megjelenése alkalmából Fodor Ákos-estet tart a Fekete Sas Könyvkiadó és a Jókai Anna Szalon.

Helyszín: Jókai Anna Szalon, 1011 Budapest, Iskola u. 28.
Időpont: 2022. december 10. (szombat) 18:30.
A belépés ingyenes.

Beszélgetőtársak: Fazakas István, a Fekete Sas Könyvkiadó vezetője, Szilágyi Enikő színművész, valamint Podonyi Hedvig, a könyv szerkesztője. Az esten egy eddig kevesek által ismert videófilm is látható majd Fodor Ákosról, verseiből pedig számos hangzik el élőszóban.

Fodor Ákos (fotó: Bánfalvi Tamás)

Ő maga így vallott szemléletéről, írói attitűdjéről egy korábbi könyvének fülszövegében:
„Semmit sem lehet igazán végigmondani (hát még végighallgatni!) – akkor már inkább az ellenkezőjével próbálkozom. Keresem a Szükséges Minimumot; a hordozható kivitel-lel kísérletezem. Ennek a törekvésnek anyagválasztási és egyszerű mennyiségi konzekvenciái is vannak – engem most elsősorban ezek foglalkoztatnak. Terjedelmes, drága, kényes holminak csupán kínzó hiányát cipelhetjük magunkkal ilyen-olyan számkivettetéseinkkor; a »portable« élmények viszont, az idézhető dallamok, a felidézhető képek, emlékezetes érintések életünk fájdalomcsillapítói lehetnek.
     Másfelől: ugyan ki tudhatná, nem mondta-e el már első tíz szava között azt a hármat (kettőt?, egyet?!), amiért érdemes volt megtanulnia – úgy-ahogy – beszélni? E meggondolás is szerénységre int.
     Terjedelmesebb megnyilatkozásaimat úgy tekintem, hogy azokból (idő vagy tudás hiányában) még nem sikerült kihagynom a romlandó fölösleget. Ez a jegyzet is ilyen.”

Fodor Ákos (fotó: Podonyi Hedvig)

Fodor Ákos:
AXIÓMA

A szeretésen
k í v ü l minden emberi
tett: romépítés.

Nyitókép: Fodor Ákos (fotó: Díner Tamás)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!