by Tayler Patrick Nicholas 2021. Feb 13.

Benyovszky-Szűcs Domonkos képzőművész

Sorozataiban kulcskérdés a transzformáció kiismerhetetlen folyamata.

Benyovszky-Szűcs Domonkos az identitást hordozó test ábrázolhatatlanságából kiindulva vizsgálja a művészettörténetbe ágyazott toposzok kortárs lehetőségeit. Műveinek középpontjában az emberi alak áll, az érzékiség, individualitás, alteritás és az időbeliség allegorikus alakjaként. Benyovszky-Szűcs transzmediális kutatásokat összegző sorozatain keresztül közelíti meg az eltűnő, saját teréből elmozduló figura tényét. Művészeti programjában gyakran a fotográfia egyfajta „negyedik falként” kapcsolja össze alkotásait – a digitális képroncsolás szűrőjén keresztül – a valósággal. Műveit mind vizuálisan, mind esztétikai szempontból rétegzett befogadói tér köré szervezi, melyben a megértés folyamata szimbolikusan és tömörítve élhető át.

Benyovszky-Szűcs Konstelláció című, 2009 óta formálódó sorozata a képi megjelenítés folyamatát atomizálja. Az olajfestmények és rizográf nyomatok mellett e sorozathoz tartoznak a csiszolóvásznat és olajpasztellt ötvöző alkotások is. A képpontokként zizegő foltok állandóan változó, pulzáló jelleget kölcsönöznek a képeknek. A Konstelláció kifejezés fogalmi szinten tovább árnyalja az érzékelést mozgósító, komplex sorozatot: a színek értelmezhető alakzatokká rendeződése, a pontszerű jelek alapján történő tájékozódás és a figyelem töredezettsége a befogadói élmény összetettsége felé terelik a nézőket.

A Konstelláció sorozat virtuális és fogalmi nyitottságával szemben a Metamorphosis című sorozat fókuszában a pornográfia válogatott testekre koncentrálódó tapasztalata áll. A performatívan előadott – pazar fényhatásokkal a kapitalista csereakciók színpadjára emelt – szexuális aktusok csupán töredékesen jelennek meg, jelezve a gravitáló tekintet szökésvonalait és megtorpanásait. Mindeközben az okkeres, narancsos fények a klasszikus festészet tereit idézik, ami a képen látható alakokat is bevonja a maga történeti mázával. A pornószínészek a görög mitológiai világ félisteneivé és isteneivé változnak. Benyovszky-Szűcs Domonkos sorozataiban a kulcskérdés éppen a transzformáció kiismerhetetlen folyamata.

Az alkotás adatai:

Konstelláció IX. és X., 2020, olajpasztell, csiszolóvászon, 2 db. 70x200 cm

A művész honlapja.

 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!