by artisbusiness.hu/MTI 2023. Jan 24.

Dollármilliókért találhat gazdára egy Anthony van Dyck-festmény

A tanulmányként készült képet a Sotheby's bocsátja árverésre New Yorkban.

Akár hárommillió dollárért (egymilliárd forintért) is elkelhet Anthony van Dyck XVII. századi flamand mester  olajfestménye, amely egy New York állambeli farm pajtájából került elő, és amelyet hatszáz dollárért vett meg egy műgyűjtő.

A tanulmányképet a businessinsider.com beszámolója szerint a Sotheby's bocsátja árverésre New Yorkban 2023. január 26-án. Az aukciósház közleményéből kiderül, hogy a madárpiszokkal borított Anthony van Dyck-alkotásra 2002-ben egy pajtában bukkantak rá Kinderhookban. A mű jelentőségét egy műgyűjtő, Albert B. Roberts ismerte fel, aki hatszáz dollárért (kétszáztizennyolc-ezer forintért) megvásárolta.

A kép becsült értékét két-három millió dollár (hatszázhoszonnyolc-millió és egymilliárd forint) közötti összegben határozták meg a Sotheby's szakértői. A mű eredetiségét Susan Barney művészettörténész állapította meg, és hangsúlyozta, hogy a festmény meglepően jó állapotú. Az egy méter magas kép a mester élő modellről készült és máig fennmaradt két ilyen méretű tanulmányának egyike. A művész, I. Károly angol király udvari festője, a Szent Jeromos az angyallal című festményéhez, 1615 és 1618 között készítette az idős férfit meztelenül ábrázoló képet. A rotterdami Boijmans Van Beuningen Múzeum egyik kiállításán már együtt mutatták be a tanulmányt és a kész képet.

A 2021-ben elhunyt Roberts hagyatékának gondozói bocsátják árverésre a ritka olajtanulmányt. A bevétel egy része az Albert B. Roberts Alapítványé lesz, amely művészeket, alkotókat és jótékony szervezeteket támogat.

Kép: Szent Jeromos (fotó:  Cindy Ord / Getty Images)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!