by artisbusiness.hu 2024. Feb 03.

Egy elfeledett Turner-vázlatra bukkantak Angliában

A művet huszonegy évesen készítette Turner, és hamarosan árverésre bocsátják

J.M.W. Turner rég elfeledett vázlatát fedezték fel a Kinsham Court – egy magántulajdonban lévő vidéki birtok padlásán Angliában. Az akvarell értékét, amely valószínűleg 1796-ban készült, 30 ezer-50 ezer fontra (13-22 millió forint) becsülik.

Az angol romantikus festőművész, Jospeh Mallord William Turner rendkívül kifejező tengerábrázolásairól vált híressé. A nemrég előkerült vázlatot márciusban bocsátja árverésre a Minster Auctions. Az aukciósháznál arra számítanak, hogy a különleges műtárgy felkelti a világ figyelmét.

A vázlat a herefordshire-i Hampton Court kastélyt ábrázolja, amely nem tévesztendő össze a londoni Hampton Court Palotával. 1796-ban George Viscount Malden, Essex 5. grófja bízta meg Turnert azzal, hogy fesse meg újonnnan örökölt házát. Turner, aki akkor mindössze huszonegy éves volt, elvállalta a megbízást. A tehetséges művész már tizenötéves kora óta a Királyi Akadémia kiállító tagja volt. 1810 és 1910 között a szóban forgó ház az Arkwright család tulajdonában volt. Miután John Stanhope Arkwright eladta a Hampton Court kastélyt, megvette a Kinsham Courtot, és magával vitte Turner akvarelljét is.

Az elfeledett Turner-vázlat (forrás: Minster Auctions)Az elfeledett Turner-vázlat (forrás: Minster Auctions)

Az alkotást Arkwright leszármazottai fedezték fel egy mappában, más akvarellek közé keveredve. A művek évtizedekig pihentek a padláson, majd amikor megtalálták őket, átadták a Minster aukciósház szakértőjének, James Pearnnek, aki azonnal kiszúrta Turner-művét. Noha a festményt nem szignózta a művész, a vizsgálatok során megállapították, hogy biztosan Turner készítette a képet. A művész ugyanis sajátos, csak rá jellemző technikával rajzolta meg a fákat, az árnyékokat és az állatokat, nagyon hasonlóan mint más, abban az időszakban készült műveit.

(forrás: artnet.com)

Lásd még:

Csaknem kétmillió fontot érhet a XVI. századi kastélyban talált Constable-festmény

Nyolcvan éven át rejtőzött egy nő portréja Magritte híres képe alatt

Kilenc és fél millió fontért kelt el két, újrafelfedezett Rembrandt-portré 

Nyitókép: Turner 1798-ban készült önarcképe (részlet) (forrás: Wikipédia)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!