by artisbusiness.hu 2023. Sep 22.

„Egy élő szövet részesei vagyunk”

– A Vylyan Pincészet folytatja tovább művészeti projektjeit

A kisharsányi Vylyan Pincészet fogalommá vált az elmúlt több mint harminc évben a borszakmában. A vállalat az elsők között, 2019-ben nyerte el az Art is Business Díját kis- és középvállalkozás kategóriában. A borászat birtokigazgatóját, többségi tulajdonosát Debreczeni Mónikát a közelgő idei díjátadónk kapcsán kérdeztük aktuális művészeti kezdeményezéseikről. 

A Vylyan Pincészet a meglévő projektjeit viszi tovább. A Bogyólé címkepályázatot például idén tizenkilencedjére hirdették meg: 2004-ben a PTE Művészeti Karával és a Pécsi Művészeti Szakgimnáziummal indult a kezdeményezés, mostanra pedig kiterjesztették országos szintre, így tizenkét művészeti egyetemmel, főiskolával és középiskolával működnek együtt. Az intézmények között mások mellett megtalálható a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) a Metropolitan Egyetem (METU) és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem művészeti kara is. Negyedik éve a MOMÉ-n rendezik az Aranyrajzszög Díj átadóünnepségét és a hozzá kapcsolódó kiállítást: a díj a tervezőgrafika műfajában tevékenykedő kiemelkedő alkotók és alkotásaik elismerésére jött létre, melynek egyik támogatója a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet. 

„A pályázataink nem tekinthetőek a klasszikus értelemben mecenatúrának, sokkal inkább az életünk részének. Integrálódtunk ebbe a szcénába. Azzal, hogy minden évben kiírjuk a pályázatot az új borunk címkéjének megtervezésére, egyúttal az új évjáratot és az életet is köszöntjük. Ugyanakkor a diákoknak, kezdő művészeknek is lehetőséget adunk a bemutatkozásra” – mondja a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója, Debreczeni Mónika. 

Debreczeni Mónika (fotó: Seres Andrea)Debreczeni Mónika (fotó: Seres Andrea)

„A tanárokkal együtt választjuk ki a nyertes pályaművet, azt követően elkezdődnek a nyomdai munkálatok, elkészül a címke, és várjuk, hogy elkészüljön a bor is, ami október közepére esedékes. A nyertes pályázókkal tartjuk a kapcsolatot, és előfordul, hogy akár évekkel később is felkérjük egy-egy címke megtervezésére a művészt. Úgy szoktam mondani, ez egy élő szövet, amelynek a részesei vagyunk: ez egyaránt hasznos együttműködés az iskoláknak, a fiatal művészeknek és nekünk, a borászatnak is” – fogalmaz Debreczeni Mónika. 

A borászat egyúttal társalapítója az idén tizenhat éves Ördögkatlan Fesztiválnak, amely minden művészeti ágban kiemelkedően magas színvonalat képvisel a zenétől a színházon át az irodalomig. „A fesztivál ideje alatt egy hétre félrerakunk mindent, leáll a Vylyan és átkapcsolunk »művészeti üzemmódra«. Fogadjuk a vendégeket a birtokon, együtt örülünk a fesztiválozóknak, és élvezzük a programokat.”

A kép az Ördögkatlan Fesztiválon készült (forrás: Vylyan Pincészet)A kép az Ördögkatlan Fesztiválon készült (forrás: Vylyan Pincészet)

Debreczeni Mónika a szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma és irodalom tagozatos osztályába járt, így a könyvek, a színház és az irodalom szeretetét onnan hozza. „A könyv, a mai napig nagy mentsvárat jelent számomra. Egy-egy keményebb időszak alatt is az olvasásba »menekülök«. Az irodalom mellett a színházat és a képzőművészetet is nagyon szeretem. Ez pedig visszaköszön a Vylyan arculatában is.”

Forrás: Vylyan PincészetForrás: Vylyan Pincészet

Még a Covid-járvány előtt léptek a piacra az irodalmi ihletésű címkecsaláddal. „Minden palack egy külön történet” szlogennel hét szerzőt kértek fel – Háy Jánost, Székely Csabát, Dragomán Györgyöt, Szabó T. Annát, Parti Nagy Lajost, Grecsó Krisztiánt és Cserna-Szabó Andrást –, hogy a borokhoz olyan történetet vagy verset írjanak, amelyek kifejezik a bor »személyiségét«. A grafikus az elkészült művek alapján készítette el a címkéket. A történeteket online lehet elolvasni a pincészet weboldalán. „A borászatok élete nagyon izgalmas, sok a tennivaló, ennek ellenére a meglévő művészeti projektjeinkre mindig szakítunk időt és energiát, legyen az a Bogyólé címkepályázat, az Ördögkatlan Fesztivál, avagy más művészettámogatói tevékenység. Mindeközben pedig arra törekszünk, hogy évről évre minél tökéletesebb legyen minden.” 

Lásd még:

Art is Business Díj

„Nem mecenatúráról van szó, hanem együttgondolkodásról”

Műpártolók és mecénások – inspiráló nők előtt tisztelgünk

Nyitókép: Debreczeni Mónika (forrás: Vylyan Pincészet)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!