by A szerk. 2021. márc 01.

Egy Ház – negyvenhétmillió euróból

„Ez egy új korszak kezdete, amiben megmutatjuk, hogy nincs köztünk gyűlölet.”

A House of One nevű épület egy lerombolt kelet-berlini templom helyén épül fel. Egy keresztény templomból, egy zsinagógából és egy mecsetből, valamint egy ezeket összekötő központi térből áll majd – írja a Guardian nyomán az oktogon.hu.

Az Egy Ház a második világháború során megrongálódott, és végül 1964-ben lebontott, Petriplatzon álló Szent Péter-templom helyén épül. „Egy olyan imaházat és tanközpontot szerettünk volna létrehozni, ahol a három vallás együtt létezhet, miközben mindegyik megőrzi saját identitását” – mondta Roland Stolte keresztény teológus, a projekt egyik elindítója. Az épület igazi különlegessége, hogy a központi részében kialakítandó találkozási térbe bármilyen más felekezet tagjait és ateistákat is várnak majd különböző beszélgetésekre, eseményekre. „A House of One-ban a keresztények, muszlimok és a zsidók külön-külön imádkoznak majd, de vallási ünnepek, megemlékezések alkalmával ellátogathatnak egymáshoz – tette hozzá Nachama rabbi. – Ez egy új korszak kezdete, amiben megmutatjuk, hogy nincs köztünk gyűlölet.”

A House of One alapkövét május 27-én teszik le, ami a tervezés tíz évének végét és a becslések szerinti négyéves építkezés kezdetét jelöli ki.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható

Kép: Központi tér/Central hall © Kuehn Malvezzi, Visualization: Kuehn Malvezzi