by MTI/artisbusiness.hu 2021. márc 12.

Egy kortárssal több lett. Maradhat?

Húsboltban, patikában, drogériában állít ki kortárs képzőművészeti alkotásokat a járványhelyzet miatt zárva tartó Pécsi Galéria.

Mint azt a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedet is működtető intézményfenntartó és rendezvényszervező cég közleményében írták, a pandémia miatt jó ideje nem látogathatóak a kiállítóterek, ezért a továbbiakban Pécsen meglepő helyeken bukkannak fel művészeti alkotások, ahol még a korlátozások idején is találkozhatnak velük az emberek.

A KÖZART – ahol csak lehet nevet viselő programról Fekete Valériát, a ZSÖK vizuális művészeti vezetőjét idézve közölték: a projekt azért jött létre, hogy kiállítást szervezők és látogatók ne felejtsék el egymást, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a művészeknek, és egy kis kulturális élményt nyújtsanak a jelenlegi nehéz időszakban az embereknek.

Az első kiállítás, Szentgróti Dávid festőművész több mint tíz képből álló, Rétegek – hibrid eljárások című tárlata a pécsi Széchenyi téren álló Arany Sas Gyógyszertárban látható. A művész nonfiguratív műveiben nincsenek végső „nagy” megoldások; a saját festői nyelv célja a mű és alkotója belső szabadságának feltárása – írták a kiállításról. A következő helyszín a Búza téri húsbolt, ahol Juhász Vivien kollázsai láthatók Freshmom címmel. Ezek a művész önmagával és kisfiával való kapcsolatát elemzik a szüléstől kezdve; hol játékosan, hol pedig a nehézségeket is bemutatva.

Forrás: ZSÖK

A Konzum Áruház alsó szintjén található drogéria előterébe Fekete Dénes képzőművész látványos installációja kerül. A Morningstar – Hajnalcsillag című alkotás tüskés geometrikus formájáról a Covid-19 vírusra asszociálhatunk. A közleményben jelezték: a ZSÖK galéria divíziója a továbbiakban is várja olyan helyszínek jelentkezését, amelyek szívesen befogadnak kortárs képzőművészeti alkotásokat, és megfelelő felületet tudnak biztosítani számukra. Jelentkezni a pecsigaleriak@zsn.hu címen lehet március 24-éig. Közölték azt is, hogy aki szelfit készít valamely alkotással és megosztja Instagramon, egy alkalommal ingyenesen tekintheti meg a Zsolnay Örökségkezelő valamely kiállítását az újranyitás után. A műalkotások március 12. és április 10. között tekinthetők meg a megadott helyszíneken.

Borítókép: Morningstar (forrás: Fekete Dénes Facebook-oldala)