by artisbusiness.hu 2024. Feb 13.

Egy kritikus hangvételű történet a mai magyar valóságba ágyazva

– Február 15-től látható a mozikban a Nyersanyag című film, amely a STEREO AKT és a Filmfabriq koprodukciójában készült.

Boross Martin, a STEREO AKT színházi társulat vezetője, 2017 óta foglalkozik filmezéssel. Első nagyjátékfilmje Dér Zsolt, Mészáros Blanka, Pál András és Szabó Stefi főszereplésével készült. A kritikus hangvételű Nyersanyag különleges látlelet a mai Magyarországról: fókuszában olyan témák állnak, mint a városiak és a mélyszegénységben élő falusiak közt tátongó szakadék, a hatalommal való visszaélés, továbbá az értelmiségiek felelőssége és a félresiklott aktivizmus. 

„A Nyersanyag története 2019-ben született meg. Noha a színházban is gyakran dolgozunk videóval és filmmel, azért az nem ugyanaz, mint nagyjátékfilmet készíteni. Rájöttem, hogy ez a sztori egy reális idő- és térkezelést igényel, olyan autentikusságot, amire csak a mozgókép képes. Így hamar eldőlt, hogy nem színdarabot, hanem filmet akarok forgatni” – mondja Boross Martin Junior Prima díjas rendező. „Az elmúlt hat évben készítettem a Remake_Bodony című dokumentumfilmet, valamint a Kelet-európai randevú és a Promenád című rövidfilmeket, de egy nagyjátékfilm sokkal nagyobb falat” – teszi hozzá.

Boross Martin (fotó: Mile Máté)Boross Martin (fotó: Mile Máté)

A történet szerint filmes csapat érkezik egy távoli faluba, hogy a helyi fiataloknak közösségépítő, művészeti szakkört tartsanak. Tamás, a filmrendező és társai hamar elnyerik az ott élők bizalmát. Közelebb kerülve hozzájuk felismerik, hogy a faluban félelmetes méreteket ölt az elnyomás. A szálak a települést vezető polgármesterhez, Gáspárhoz vezetnek, aki a legfőbb megélhetést biztosító uborkafarmot is igazgatja. Amikor a filmesek megtudják, hogy a vezető visszaél a hatalmával, a rendező úgy dönt, hogy leleplező dokumentumfilmet forgat róla. Jószándékú missziója súlyos következményekkel jár.

Dér Zsolt a film egyik jelenetében (forrás: Vertigo Média)Dér Zsolt a film egyik jelenetében (forrás: Vertigo Média)

„Számomra sok réteget hordoz ez a történet. Az egyik ebből a hatalommal való visszaélés különböző formái. Ezt két mintázaton keresztül szerettem volna szemléltetni. Az egyik, egy klasszikus vezető alakja, egy polgármesteré, aki ráadásul egy olyan falusi viszonyrendszerben tevékenykedik, ahol bármit megtehet, különösebb kontroll nélkül. Ő azonban ellentmondásos karakter: visszaél ugyan a hatalmával, zsarol és uzsorázik, de közben munkát is biztosít a lakosságnak és bizonyos értelemben egy fejlődő közösséget próbál féltő és gondoskodó módon létrehozni. Vele szemben pedig egy alapvetően jó szándékú és empatikus művész áll, aki viszont szintén visszaél a belé vetett bizalommal, ellentmondásos módszerekkel készít egy leleplező videót: manipulálja a saját csapatát, hátat fordít az eredeti missziójának, – ami a gyerekekkel való közös munka lett volna – és a saját igazából vetett hit által hajtva végül is beleavatkozik a helyiek életébe. Felkavarja az állóvizet, és ezzel veszélybe sodorja őket. Mindkét karakter valamiképpen a sikerre vágyik, de közben mindezért nagy árat kell fizetni. Ezt az árat azonban nem ők fizetik meg” – magyarázza a rendező. „Nagyon hamar elhatároztuk Szántó Fanni társíróval, hogy a történetet nem egy absztrakt vagy univerzális, általános környezetbe szeretnénk beágyazni, hanem a mai magyar valóság mindenki számára ismerős kontextusába, amely olyan részletgazdag, amilyen csak lehet” – fűzi hozzá. 

A közvetlen állami támogatás nélkül forgatott Nyersanyag a Filmfabriq és a STEREO AKT gyártásában valósulhatott meg. Producerei Osváth Gábor és Mayer Dániel, hazai forgalmazója a Vertigo Média. Továbbá szponzorként a KRAFT Rental cég is beszállt: a technikát ingyen vagy jutányos áron bocsátották a stáb rendelkezésére, ami nélkül nem születhetett volna meg az alkotás. „Rengetegen járultak hozzá a film létrejöttéhez, sokan több ember munkáját végezték, de ezt nagyjából minden független vagy saját finanszírozású filmről el lehet mondani. Erre a körülményre önmagában nem kell kifejezetten büszkének lenni. A csapatra azonban, és az alkotókra, akik odaadóan és alázatosan dolgoztak, nagyon is az vagyok. Sokat tanultam tőlük. Attól még azonban, hogy számomra felemelő volt ilyen körülmények ellenére is velük dolgozni, nem ennek kellene normává válnia. Az összeg, amiből ez a film készült az egytizede annak, aminek ideális esetben rendelkezésre kellett volna állnia. Hogy egy extremitást nézzünk, a Most vagy soha! című film költségének a körülbelül 0,3-0,5 százalékából készült el a mi produkciónk” – mondja a rendező. [A Rákay Philip-féle Petőfi-film összesen 6,1 milliárd forintos támogatást kapott, ebből több mint 2,5 milliárd forintot a Nemzeti Filmintézettől, 2 milliárdot a kormánytól egy egyedi kormányhatározatnak köszönhetően. Továbbá 85 milliós gyártás-előkészítési és 10,1 milliós forgatókönyv-fejlesztési támogatást is kapott a film – a szerk.]

Pál András és Dér Zsolt (forrás: Vertigo Média)Pál András és Dér Zsolt (forrás: Vertigo Média)

A film forgatókönyvét Boross Martin közösen írta a Külön falkát is jegyző Szántó Fannival. A Nyersanyag képi világát Bálint Dániel (Rossz versek, Hab) és Becsey Kristóf (Rossz versek, Magyarázat mindenre) operatőrök alkották meg. A látványtervező Fekete Anna, a jelmeztervező Mák Petra, a zeneszerző pedig Bartha Márk volt. Az ‘A’ kategóriás Tallinn-i Black Nights Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb work-in-progress projekt díját elnyerő Nyersanyagot a magyar bemutató után remélhetőleg számos fesztiválon bemutatják majd. A tervek szerint továbbá egy online streamingszolgáltató oldalára is felkerül majd az alkotás. 

Lásd még:

„Hiszünk a független színházban”
– Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

„A cél: minden terhet levenni az alkotóművész válláról”
– Interjú Mayer Dániel színházi menedzserrel

Nyitókép: Jelenet a Nyersanyag című filmből (forrás: Vertigo Média)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!