by artisbusiness.hu 2022. nov 18.

Élő felszín – vizuális színházi előadás

– Az Élőkép Színház produkciója az Artus Stúdióban látható

Az Artus Stúdióban 2022. november 20-án (vasárnap) 20 órakor az Élő felszín című előadás látható, amelyben egy különleges és újszerű technikával dolgoznak: a föld fölött harminc centiméterrel kifeszített elasztikus anyagra vetített képeket a résztvevők a testükkel animálják, azaz életre keltik. A módszer a bábszínházzal vagy tárgyszínházzal rokonítható, hiszen nem a saját testtel fejeznek ki valamit, hanem egy élettelen tárgynak, egy elasztikus textíliának, valamint azzal együtt a rávetített képnek segítenek különböző módon megmozdulni, megelevenedni.

„Az első perctől kezdve a produkció hatása alatt voltam, lenyűgözött, ahogy a felszín egy másodpercre sem áll meg, folyamatosan lélegzik, pulzál, akárcsak az ember. Várakozással és feszültséggel teli volt a légkör, az ember nem tudhatta, hogy a következő pillanatban, mi fog kitörni, mi keletkezik. (...) egyszerre vizuális mozgásszínház és bábszínház. Az előadók egyszerre táncosok, színészek, bábok és bábozók. Ott vannak, de még sincsenek. Látjuk őket, de mégsem. (...) Az Élőkép Színház előadását örömmel ajánlom az iskolák figyelmébe”  – fogalmazza meg Szlávik Dóra, a prae.hu oldalán.

Az Élő felszín egy szokatlan harmincöt perces bábszínházi előadás, melyben a mozgásszínészek nem embereket vagy állatokat, hanem vízszintesen kifeszített elasztikus textilre vetített képeket animálnak, melyek égitestekként, tájakként és absztrakt felszínképződményekként elevenednek meg.

Az ifjabb Kurtág György hanghatásaival összhangban változó makettasztalon madártávlatból figyelhető meg például a magma fortyogása és megszilárdulása, egy-egy égitest felszínének felgyorsított, képzelt mozgása. A Földre érkezve vizeket és szárazföldeket, majd civilizációnk még természetközeli, később korunk digitalizálódott világát ábrázoljuk a rendelkezésünkre álló, elvont eszközökkel: széles skálán változó méretű és ritmusú dudorodásokkal, púpokkal.

Ez egy olyan háromdimenziós megjelenítés, melyhez nem kell 3D-s szemüveg! Az előadást kisiskolás kortól minden korosztály számára ajánlják. Az előadást követően interaktív élményfeldolgozásra várják a nézőket.

Zeneszerző: ifj. Kurtág György
Előadók: Bérczi Zsófia, Hrotkó Csenge, Horváth Réka
Látványtervező, rendező: Bérczi Zsófia

Támogató: Emberi Erőforrás Minisztérium, Nemzeti Kulturális Alap

A belépés díja adományalapú.

Az Élő felszín című előadás 2022. november 20-án (vasárnap) 20 órakor látható az Artus Stúdióban.

Színházi nevelési programok

Az előadást követően másfél órás elmélyítő foglalkozásra invitálják a fiatalabb nézőket, ahol az előadás egyes jeleneteit kipróbálhatják a felszín alatt, megoszthatják az előadással kapcsolatos benyomásokat, és beszélgethetnek a környezetvédelemmel kapcsolatban.
A diákcsoportokat (7–16 éveseket) 2022. november 21-én és 22-én (hétfőn és kedden) délelőtt 8–10 és 11.30–13.30 óra között várják az Artus Stúdióban.

A jelentkezéshez szükséges információk ITT találhatók. Az ifjúsági előadások Facebook-eseménye a linken olvasható.

Mozgásműhely az Élő felszín animációs technikájával 2022. november 21-én (hétfőn) 16.30–19.00 óra között az Artus Stúdióban.

„A workshopon arra hívunk, hogy ismerkedj meg az elasztikus anyag formálásának, és az arra projektorral vetített domborzat megmozdításának lehetőségeivel mozgatóként, külső szemlélőként és/vagy ötletadó instruktorként.”

A jelentkezésnek nem előfeltétele bábos, táncos vagy mozgásszínészi előképzettség, csupán a vizuális színház/bábszínház/tárgyszínház iránti kíváncsiság, érdeklődés szükséges.

További információk ITT.

  • Interjú az előadásról Bérczi Zsófiával, az Élőkép Színház művészeti vezetőjével és édesapjával Bérczi Szaniszlóval a linken.
  • Az Art Is Business Nekünk suttognak világtalan angyalaink című interjúja Bérczi Zsófiával.

Az Élőkép Színház vizuális és interdiszciplináris színházi előadásokat, élő képzőművészeti alkotásokat valósít meg. Formai és tartalmi szempontból újszerű látásmód kifejezésére törekszik, amely során kép és forma, képzet és képzelet szerves egységet alkot az előadó-művészettel.

Nyitókép: az Artus Stúdió épülete (forrás: az Artus Stúdió Facebook-oldala)
A további képek forrása: az Élőkép Színház

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!