by artisbusiness.hu 2024. May 08.

Emelkednek a Prima Primissima díjakkal járó pénzösszegek

A Prima Primissima díj küldetése, hogy elismerje azokat a kiválóságokat, akiknek a teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő példa lehet mindannyiunk számára.

2024-ben megemelik a Prima Primissima díjakkal járó pénzösszegeket annak érdekében, hogy a díjak továbbra is méltó módon támogassák a kiemelkedő, példaértékű eredmények, életművek létrejöttét a hazai művészeti, tudományos és sportéletben – jelentette be dr. Csányi Sándor, az alapítványt gondozó és finanszírozó OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke.
 
„A Prima Primissima díj küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé, hogy elismerje azokat a kiválóságokat, akiknek a teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. Így inspirál alkotó embereket, teremt újabb példaképeket és így szeretne mindenkit közelebb vinni a saját sikeréhez. Hogy ezt a szerepet továbbra is maradéktalanul betölthesse, ebben az évben mindegyik díj esetében megemeljük az elismeréssel járó pénzösszeget” – mondta a kuratórium elnöke.

A díjakkal járó összegek 2024-től:
a Prima Primissima díj 15 millió forintról 20 millió forintra,
a Prima díj 5 millió forintról 8 millióra,
a Junior Prima díj 2 millió forintról 3 millióra,  
a Vármegyei Prima díj 1 millióról 2 millió forintra emelkedik, a Vármegyei Prima Közönségdíj, illetve Különdíj egységesen 500 ezer forint lesz.

Tarr Béla filmrendező, forgatókönyvíró, 2023 egyik Prima Primissima díjasa (forrás: 24.hu)Tarr Béla filmrendező, forgatókönyvíró, 2023 egyik Prima Primissima díjasa (forrás: 24.hu)

A harminc díjazott közül évről évre a közönség is megszavazza azt az egy kiválóságot, aki elnyeri a Prima Primissima Közönségdíjat. A díjjal járó összeg felajánlója a Prima Primissima-alapító Demján Sándor özvegye, Demján Sándorné Lídia, aki szintén bejelentette a díj összegének emelését, így a korábbi 15 millió helyett 20 millió forint illeti majd azt, aki elnyeri a Közönségdíjat. 2024-től évi több mint 630 millió forint támogatást kapnak a kiemelkedő hazai művészek, tudósok, sportolók.

Az elmúlt két évtizedben hatszáz kiváló művész, tudós, sportoló, népművelő, oktató, irodalmár, ismeretterjesztő, építész nyerte el a Prima vagy Prima Primissima címet, ezen felül a fiatalok közül több mint hatszázhatvanan, a megyék legjobbjai közül több mint erzren vehették át a díjat. Az elismerések – az alapítók szándéka szerint – nemcsak abban segítenek, hogy a díjazottak teljes energiájukkal a saját területükre koncentrálhassanak, zavartalanul alkothassanak és átadhassák tudásukat a következő generációknak, hanem abban is, hogy minél többen találhassanak közöttük követendő példaképeket. A kuratórium fontosnak tartja, hogy a díj a teljesítmény méltó elismerése maradjon és legyen a jövőben is, megőrizze értékét, kifejezze a díjazottak iránti tiszteletünket, köszönetünket. Az összegek emelése ezt a támogató szerepet szeretné megerősíteni.

Idén a díjak átadása május 15-én veszi kezdetét a Junior Prima Magyar zeneművészet kategóriájával, a Primák és a Prima Primissimák pedig hagyományosan december első péntekén, a Magyar Vállalkozók Napján, idén december 6-án vehetik át Az égre törő íjász ezüst és arany  kisplasztikákat – amelyek a Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, Boldi alkotásai.

Boldi: Az égre törő íjász (forrás: primaprimissima.hu)Boldi: Az égre törő íjász (forrás: primaprimissima.hu)

Rövid díjtörténet

A díjat a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) támogatásával 2003-ban dr. Demján Sándor alapította azzal a céllal, hogy megőrizze a magyar értelmiség szellemi eredményeit, hogy elősegítse a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlődését egy hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Dr. Csányi Sándor a kezdetektől a Kuratórium elnöke.

A Prima Primissima díj sikere a vállalkozói szféra figyelmét is felhívta az elismerés fontosságára, így 2005-től a Prima Primissima területi Prima díjakkal egészült ki. Alig hat év alatt az összes megye csatlakozott, így mára az ország egész területén önálló elismerésben részesülhetnek a szellemi élet, a kultúra, a tudomány, a művészet és a sport területi legjobbjai, akik közül minden évben megyénként hárman vehetik át a Megyei Prima díjat.

A díjak köre 2007-ben tovább bővült: ekkor adták át először a Junior Prima díjakat. Az öt társalapító mindegyike egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta: a Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Zrt. a zeneművészet, a Docler Holding a népművészet és közművelődés, a KAVOSZ Zrt. az ismeretterjesztés és média, az MBH Bank pedig a színház-, film- és táncművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.

A Prima Primissima Alapítványt 2013-tól az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább. A Közönségdíjat 2003–2012 között dr. Csányi Sándor finanszírozta, 2013-tól kezdve Demján Sándor, majd 2018-tól kezdve a Demján Sándor Alapítvány.
 
A Prima Primissima számokban:
Alapítás éve: 2003.
Átadott Prima és Prima Primissima díjak száma (2003–2023 között): 600,
átadott elismerések száma: 10 (2020-ban),
átadott Junior Prima díjak száma (2007–2023 között): 861,
átadott Megyei Prima díjak száma (2005–2023 között): 1014,
évente átadandó pénzösszeg (2024-től): több mint 630 millió forint.

Nyitókép: Boldi: Az égre törő íjász (részlet), forrás: primaprimissima.hu

Lásd még:

Ők kapták idén a színház-, film- és táncművészeti Junior Prima Díjakat

Átadták a színház-, film- és táncművészeti Junior Prima Díjakat – Vilmányi Benett nem vette át

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!