by artisbusiness.hu 2022. May 14.

Emlékéből fakadjon áldás!

Jézus, az ember fia – Ingyenes vetítés Markó Iván emlékére

A Pannonia Entertainment - Pannonia Movie ingyenes vetítéssel tiszteleg az idén áprilisban elhunyt Markó Iván emléke előtt május 15-én (vasárnap) 13 órától a Budapest, II. kerületi Cinema MOM moziban. 

Markó Iván 1983-ban (fotó: Vitályos József/MTI)

A vetítésre a linkre kattintva lehet helyet foglalni.

Szerzők: Liszt-Xenakisz-Sosztakovics-Markó: Jézus, az ember fia
Koreográfus: Markó Iván.
A Kisfaludy Színház (Győr) előadása.
A felvétel éve: 1986.

Próba Maurice Béjart társulatában

Csillag Pál, az MTE mesteroktatója így összegezte Markó Iván kiemelkedő művészi pályafutását: „Markó Ivánt csak harmadik próbálkozásra vették fel az Állami Balett Intézetbe, ahol 1967-ben végzett Hidas Hedvig vegyes évfolyamában. 1968-tól 1972-ig a Magyar Állami Operaház balettművésze, címzetes magántáncosa volt. 1972 és 1979 között Maurice Béjart társulatának, a XX. Század Balettjének vezető szólistája volt, ahol sikerei csúcsán, 1974-ben a nemzetközi tánckritikusok a világ tíz legjobb táncosa közé választották. Pályájának emblematikus szerepét, Béjart Tűzmadarának címszerepét 1973-tól 1978-ig táncolta az Operaházban is.

A Győri Balett alapítói (forrás: Markó Iván emlékoldala)

1979-ben visszatért Magyarországra, és a Balettintézet akkor végzős évfolyamának tagjaival (köztük egyetemünk kuratóriumának elnökével, Kiss Jánossal) megalapította a Győri Balett társulatát, melynek 1991-ig igazgatója és koreográfusa volt. Társulatával rövid idő alatt beutazták a világot, és A csodálatos mandarinnal többek között a Baltimore-i Világszínházi Fesztivál fődíját is megnyerték.

1981-ben a győri táncművészképzés megszervezése is az ő nevéhez fűződött, ahonnan az elmúlt több mint negyven évben sikeres táncművészek sokasága indult el a pályán. Számos helyen volt vendégkoreográfus: a Bayreuthi Ünnepi Játékok, a jeruzsálemi Rubin Akadémia, Bécs, Párizs és Sydney voltak a legfontosabb állomásai. 1996-ban megalapította Magyar Fesztivál Balettet, mellyel újabb sikereket ért el annak 2013-as megszűnéséig. Művészetét számos díjjal értékelték itthon és külföldön is.” (A Magyar Táncművészeti Egyetem honlapjáról.)

Jézus, az ember fia (forrás: mek.oszk.hu)

„A Jóistennel nagyon jóban volt (…) Ezért is történhetett meg, hogy 1986-ban, vagyis a rendszerváltás előtt megcsinálta a Jézus, az ember fia című előadást, amelynek a bemutatóján ott voltak a vezető magyarországi papok, akkor, amikor erről nem lehetett beszélni. (…) Az istenhitét a munkásságán keresztül mindenki érezte, a tanítványai, a kollégái és a közönség is.” (Popova Aleszja)

1988-ban (fotó: MTI)

„… Örkényt, Adyt, Fitzgeraldot, és most már Hellert, Eszterházyt bármikor leveheted a polcról. (…). Csajkovszkijhoz, Chopinhoz, Ravelhez, Edith Piafhoz egy hallgatható zeneszerszám bármikor elvisz. Markó Iván Győri Balettje megismételhetetlen. Nem lesz újra. Ünnepnapokon megéljük. Mert megérhettük.” (Tóth Ilona: Győri Balett 40.)

Nyitókép: Markó Iván Az igazság pillanata című táncjáték egyik jelenetében, 1982-ben (fotó: Benkő Imre/MTI)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!