by artisbusiness.hu 2023. Feb 19.

Európa Kulturális Fővárosa: Temesvár

Európa kulturális fővárosaként Temesvár új hídszerepet tölt be, és más európai kulturális közösségekkel köti össze Romániát.

Megkezdődött a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozat. A bánsági város a román, magyar és német színházi társulatnak is otthont adó kultúrpalotában tartott nyitógálán vált hivatalosan is Európa Kulturális Fővárosává.

Temesvár etnikai és kulturális sokszínűségét, értékes örökségét, a szabadság kivívásában tanúsított elvitathatatlan szerepét hangsúlyozták a felszólalók a nyitórendezvényen.


Forrás: Timișoara 2023, YouTube

Temesvár szellemiségét a kultúrpalota bizonyítja a legjobban, amely három színházi társulat székhelye és 1989-ben az erkélyéről kiáltották ki: Temesvár szabad város!

„Büszkék vagyunk Temesvár minden közösségére: a magyarra, németre, zsidóra, szerbre, bolgárra, romára és sok másikra, akik évszázadok óta itt élnek egy folyamatos, építő párbeszédben" – mondta magyarul Dominic Fritz, Temesvár polgármestere. Németül azt hangsúlyozta, hogy az önmagát kereső Európában Temesvár saját példájával üzen: a sokszínűség erőforrás, a kultúra jólétet teremt. Rámutatott: az EKF cím nem a tökéletességet díjazza, hanem a városok ambícióit, hogy nem akarnak egy helyben állni.


Forrás: DW Magyar, YouTube

Klaus Iohannis román államfő az alkalomra küldött üzenetében úgy fogalmazott: ez a pillanat az egyik legjelentősebb a város XXI. századi történetében. Az Európa Kulturális Fővárosa projekt nemcsak gyümölcsözteti a város és a térség kulturális erőforrásait, hanem új célt is kitűz: Európa meghatározó kulturális pólusává válni.


Forrás: Timișoara 2023, YouTube

Nicolae Ciuca román miniszterelnök hangsúlyozta: Európa kulturális fővárosaként Temesvár új hídszerepet tölt be, és más európai kulturális közösségekkel köti össze Romániát. Ezért az 1989-es forradalom első napjain elhangzott szlogen – „Ma Temesváron, holnap az egész országban!” – ma úgy hangzana: „Ma Temesváron, holnap egész Európában!”. A temesvári példa fontos, mivel az ukrajnai háború kontextusában a népek közötti egység, szolidaritás és együttműködés még inkább felértékelődött – mondta.

Fotó: Molnár Boglárka

Lucian Romaşcanu román művelődési miniszter azt mondta, örül, hogy a kultúrát, kreativitást és párbeszédet ünnepelheti, és azt kívánta, hogy a város hosszú távon élvezhesse ennek hozadékát. 

Forrás: Timișoara 2023

Adina Vălean román uniós biztos az EKF-cím előnyeit, Alin Nica tanácselnök a Temes megyei önkormányzat infrastruktúra-felújításban, programkínálatban nyújtott segítségét ecsetelte.

Temesváron háromnapos rendezvénysorozattal ünneplik, hogy a város idén Veszprém és a görögországi Elefszína mellett Európa egyik kulturális fővárosa lett. Harminckét helyszínen több mint százharminc rendezvényt tartanak. A tömegközlekedés ingyenes és minden vonalon hajnali 1-ig közlekednek a villamosok, a buszok és a trolibuszok.

A részletes program ITT olvasható.


Nyitókép: Megnyitó (fotó: Slagian Peiovici)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!