by Artisbusiness.hu 2024. May 15.

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Itt a nyolcadik Műtárgyak Éjszakája Fesztivál rekordszámú programmal és új helyszínekkel

Május 23–25. között a műtárgyak titkos életébe nyerhetünk betekintést: fény derül rejtélyes eredettörténeteikre, az alkotási folyamatokra és restaurálási kérdésekre, a műtárgyak által bejárt művészettörténeti utakra, de még festménynyomozásra is számíthatunk.

Hová készült eredetileg Rippl-Rónai József Vörösruhás nő című falikárpitja? Kiről nevezték el a Herendi Porcelánmanufaktúra Viktória mintáját? Ki volt az, akiről a korabeli újságcikket ezt írták: az „első magyar díszlettervezőnő”? Ki volt Gül Baba? Mi az az ebru festés, mi a punching technika? Kik a műkereskedelem legjei? Mi köti össze Fajó Jánost és Vasarely Victort? Milyen festményvizsgálati módszerek vannak és hogyan nyomoz a festmények eredete után a művészettörténész?

Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatunk a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon, mely esemény idei mottója: Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Light Art Múzeum (forrás: Műtárgyak Éjszakája)Light Art Múzeum (forrás: Műtárgyak Éjszakája)

A nyolcadik alkalommal megrendezett, meg nagyszabású művészeti programsorozat: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az érdeklődőket. A kiállítások, tárlatvezetések és szakmai előadások mellett többek között műterem- és műhelylátogatások, restaurátori bemutatók, tematikus séták, workshopok, kerekasztal-beszélgetések és filmvetítések is gazdagítják a programválasztékot, melynek sokszínűsége révén minden résztvevő megtalálhatja a számára legérdekesebb művészeti eseményt.

Számos izgalmas műterem-látogatáson és tárlatvezetésen vehetünk részt, több helyszínen maga a művész kalauzolja az érdeklődőket, például a K.A.S. Galériában Heller Zsuzsa keramikus művész egyéni kiállításán vehetünk részt. A Zsdrál Art Galéria szervezésben Simon Zsolt József kiállításának finisszázsán maga a művész vezeti végig a megjelenteket a KUBIK Coworking kiállítóterében. További izgalmas tárlatvezetésekre számíthatunk a Ludwig Múzeumban, a Vasarely Múzeumban, a Light Art Múzeumban, a Várfok Galériában, felfedezhetjük a Gül Baba Türbéjét. 

Magyar Képzőművészeti Egyetem (forrás: Műtárgyak Éjszakája)Magyar Képzőművészeti Egyetem (forrás: Műtárgyak Éjszakája)

Műhelylátogatásokon nyerhetünk betekintést a restaurátorok munkájába, filmvetítéseken,  izgalmas előadásokon, műtárgy bemutatókon keresztül mélyedhetünk el a műtárgyak történeteiben. 

De nem csak az elméletet ismerhetjük meg jobban, a gyakorlatban is elmerülhetünk: az előadások, tárlatvezetések mellett különböző workshopokon is érdemes részt venni. A Herendi Porcelánmanufaktúra ezúttal is megszervezi a nagysikerű porcelánrózsa-készítő, illetve porcelánfestő workshopjait a Herendi Porcelán Palotában, ahol a résztvevők saját kezűleg alkothatnak egyedi porcelánrózsát és próbálhatják ki az akvarellfestés technikáját Herendi mintával.

Akvarellfestés Herendi-minták alapján (forrás: Műtárgyak Éjszakája)Akvarellfestés Herendi-minták alapján (forrás: Műtárgyak Éjszakája)

A Műcsarnok élményalapú foglalkozása párbeszédet kezdeményez az Építészeti Nemzeti Szalonon kiállított munkákkal. A workshop során a résztvevők kreatív módon reflektálhatnak a kiállított építészeti alkotásokra. Edőcs Márta üvegékszer készítő workshopján a jelentkezőknek színes üvegmedál megtervezésére és elkészítésére lesz lehetősége az alkotó budapesti műtermében. A foglalkozás során elsajátíthatják az üvegmegmunkálás alapjait, és egyedi ékszereket készíthetnek.

Workshop a K.A.S. Galériában (forrás: Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 2023)Workshop a K.A.S. Galériában (forrás: Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 2023)

Természetesen a legkisebbek sem maradnak élmény nélkül. Idén a fesztivál újdonságai között két izgalmas gyerekprogramot is találunk. A KÉPEZŐ Galéria munkatársai 45 perces interaktív bábelőadással készülnek: így a legkisebbek (3-8 év közöttiek) játékos formában ismerkedhetnek meg az egyetemes és magyar képzőművészet nagy alakjaival. Kézműveskedés is lesz:  Hajas Katinka képzőművész foglalkozásán a gyerekek fluoreszkáló gipszfigurát készíthetnek. Miközben egyedi, kreatív alkotásokat hoznak létre, megismerkedhetnek a gipszöntés technikájával.

Részletes programért kattintson IDE, jegyvásárlásért pedig IDE.

A részletekért és friss információkért érdemes meglátogatni az esemény Facebook-, illetve Instagram-oldalát is. 

Nyitókép: Magyar Nemzeti Galéria (forrás: Műtárgyak Éjszakája)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!