by A szerk. 2021. Mar 01.

Felkerülhet Európa kulturális térképére Bled

Kortárs művészeti múzeum épül a szomszédos Szlovéniában, már tavasszal megkezdődhetnek a munkálatok.

Szlovénia egyik legvonzóbbnak számító turisztikai desztinációja a Bledi-tó és környéke, amely eddig főként a kirándulók és a hosszú hétvégére induló családok kedvelt üdülőhelye volt. A jövőben a tavat és a várhegyet magában foglaló térség kulturális tekintetben is felkerülhet a térképre a világhírű művészek alkotásainak otthont adó múzeum megnyitásával – adta hírül az epiteszforum.hu.

A természeti értékeit tekintve festői látványt nyújtó tópart a nyaralók kedvelt célpontja, de rövidesen az igényes művészet iránt érdeklődők is rendszeres látogatói lehetnek a térségnek. A helyi kulturális intézet közlése szerint hamarosan kortársmúzeumot építenek, a brit David Chipperfield Architects tervei alapján. A múzeum a tó északi oldalán lévő várhegy lábánál, a hegy tetejére vezető főút mellett kapna helyet. „A projekt rendkívül fontos, mivel nagymértékben növelheti Európa ezen részének vonzerejét a műértők körében. A múzeummal a helyi kulturális és turisztikai kínálat bővülhet, ami tovább emelheti az üdülőváros értékét" – fogalmazott a kulturális intézet munkatársa.

A múzeum látványterve (forrás: lahcontemporary.ch)

A múzeum világhírű művészek alkotásait mutatná be, mindenekelőtt Igor és Mojca Lah magángyűjteményéből. A pár korábban létrehozta a svájci székhelyű Lah Kortárs Alapítványt. Honlapjukon már az új múzeumot is bejelentették, amely a Lah Kortárs Múzeum nevet viseli majd.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

Fejléckép: A múzeum látványterve (forrás: David Chipperfield Architects)

 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!