by artisbusiness.hu 2022. Sep 05.

Független Kossuth-díjjal ünnepelték Fodor Tamást

A titokban szervezett ünnepségről videó-összeállítás készült

Fodor Tamást a  III. Richárd betiltva című előadás után – egy fergeteges meglepetés est keretében – a művészeti élet jelentős képviselői, közéleti szereplők, barátai és tisztelői köszöntötték nyolcvanadik születésnapja alkalmából.

A nemrég végzett bábszínészosztály tagjai (Podlovics Laura és L. Nagy Attila) köszöntője után Radnóti Sándor irodalomtörténész olvasta fel születésnapi laudációját. „Van egy kis házisütetű antropológiám, amely a rendes, a bátor és a jó fogalmával, illetve ellentétével, a nem rendessel, a gyávával és a rosszal operál. Ezek önmagukban is – ha jól számolom – nyolc változatot adnak ki, s persze végtelen fokozatok vannak minden egyes fogalmon belül. De azért kevés a példa arra, hogy valaki jó ember is, rendes ember is, bátor ember is legyen. Továbbá nagy művész” – mondta.

Az est szervezői (Bánfalvi Eszter, Báthory Orsolya, Homonnay Kata, Szikszai-Bérczes Anna és Szikszai Rémusz) az élet minden területén kifejtett tevékenysége elismeréseként független
Kossuth-díjat adtak át Fodor Tamásnak.

A független Kossuth-díjat ezer művész, barát könyvbe fűzött aláírása erősíti meg. A Fodor Tamást ábrázoló plasztika Szabó György képzőművész munkája. A díjjal járó „pénzjutalom” egy doboznyi kaparós sorsjegy volt, amelyeket a résztvevők gyűjtöttek össze.

Mint kiderült, az ünnepelt az „igazi” Kossuth-díjjaj járó összeget Iványi Gáboréknak, azaz az Oltalom Karitatív Egyesületnek adná.

Forrás: Fodor Tamás Facebook-oldala

„Kinyitottam a »Független Kossuth-díjhoz« mellékelt könyvet, ami eredeti aláírásokkal ellátott »szavazólapokat« tartalmaz, néhol szöveges ajánlásokkal. A barátaim juttatták el (3-4 hónap alatt, titokban!) az íveket – amiket persze nem hitelesített semmilyen állami szerv sem (hál’ istennek) – a valóban hiteles kortársaimhoz.

Nyilván jólesnek a 80 éves hiú-magamnak az ezer aláírótól bejegyzett, helyenként érdemen felüli szavak, de ennél is nagyobb öröm számomra, (a számtalan elektronikus üzenet mellett) azoknak az élő jelenléte, akik befértek a Szkéné Színházba.

Amikor végigsvenkelt a szemem az ismerős, az eddigi életemet végigkísérő vagy csak éppen saját életük egy-egy szakaszában érintő arcokon (offline Facebook?), akkor valami utopisztikus kép mámorát éreztem.

Egy pillanatra felvillant előttem, hogy ez a sok művész, értő néző, tudós és kritikus nem csak itt ezen a kis ünnepségen találná meg egymást, hanem egyszer, vagy talán a nem is távoli jövőben, valahogy így, összegyűlnének egy amolyan igazi alkotmányozó nemzetgyűlésben (a nép okos gyülekezetében), hát az volna csak az igazi! Ők, akiket értelmük, szívük, a valódi közjót szem előtt tartó tevékeny életük tenné méltóvá arra, hogy még az ilyen egyszerű személyi döntésekben is, a maguk szakmai értékelése vagy lelkiismeretük szerinti, és nem a hűbérurak elvárta ítéleteket alkotnának.

Ez volt számomra a születésnapi meglepetésük igazi öröme. Köszönöm, hogy a hétköznapjaimra jellemző »heroikus pesszimizmusom« (Ruszt József) ellenére mégiscsak bízom abban, hogy azért valahol, valamikor kisüt a nap” – írta Facebook-oldalán.

Videó, fotók: Tóth Artin

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!