by artisbusiness.hu 2023. Aug 27.

Fullajtár Andrea akadémiai székfoglaló előadást tart

– Az átnevelhetetlen című monodrámát adja elő 2023. szeptember 15-én

Az átnevelhetetlen közelmúltbeli igaz történeten alapul: Anna Politkovszkaja orosz oknyomozó újságírónőről szól, akit 2006. október 7-én moszkvai otthona előtt meggyilkoltak. Sokak szerint politikai gyilkosság áldozata lett. Élesen bírálta az orosz vezetést az antidemokratikus kormányzás, a csecsen–orosz konfliktus háborúkkal történő rendezése, a csecsen terrorakciókra adott embertelen válaszlépések miatt. Soha nem adta fel egy demokratikusabb országért folytatott küzdelmét.

Stefano Massini, a kortárs olasz színház egyik legjelentősebb szerzője nem sokkal Anna Politkovszkaja halála után monodrámát írt az újságírónő cikkei és önéletrajzi feljegyzései alapján. Politkovszkaja utolsó munkája, az Orosz napló, 2018 végén Magyarországon is megjelent. Az elszánt és bátor, ám a rezsimmel szemben védtelen újságírónő hol tárgyilagosan, hol döbbenten, hol humorral és iróniával beszél az általa átéltekről és látottakról.

Fullajtár Andrea a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia székfoglalójaként 2023. szeptember 15-én 19 órakor, a Katona József Színház Kamrájában (1053 Budapest, Ferenciek tere 4.) kelti életre Politkovszkaja alakját. Az előadást Pelsőczy Réka rendezte.

* Létezhet olyan középkori állapot, amiben nem számít az emberélet – Fullajtár Andrea és Pelsőczy Réka Az átnevelhetetlenről

Fullajtár Andrea (fotó: Dömölky Dániel)Fullajtár Andrea (fotó: Dömölky Dániel)

A székfoglaló előadás két részből áll: az elsőben Ferencz Győző (a Széchenyi Akadémia ügyvezető elnöke) felvezetése után Fullajtár Andrea előadja a monodrámát, a másodikban – rövid szünet után – Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő történésszel beszélgetnek.

Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni ITT lehet.

Lásd még: „A művészet talán a legmagasabb rendű emberi tevékenység” – A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiáról

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Kép: Fullajtár Andrea Anna Politkovszkaja megidézőjekén (fotó: Horváth Judit)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!