by artisbusiness.hu 2021. szept 01.

Hamarosan debütál az eSzínház Fesztivál

2021. szeptember 17-e és 26-a között először rendeznek Magyarországon online színházi seregszemlét. A fesztivál médiapartnere az Art is Business.

Az eSzínház Fesztivál idején 25 prózai, valamint gyermek- és ifjúsági előadást tekinthetnek meg a nézők, többek között olyan teátrumok és társulatok előadásában, mint a Vígszínház, a KV Társulat, a Madách Színház, a Jászai Mari Színház, a Gólem Színház, az Örkény Színház, a Vörösmarty Színház és a Trafó-Kortárs Művészetek Háza.

Az eSzínház Fesztivál egyik jelentős pozitívuma, hogy geográfiai korlátozások nélkül, bármely országból követhetőek és élvezhetőek a produkciók. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, a kilencnapos fesztivál utolsó napján, élő eredményhirdetés keretében. A zsűri értékelése mellett a nézők is szavazhatnak és dönthetnek: voksaik alapján osztják ki az eSzínház Fesztivál Közönségdíját.

Az Alapítvány a Magyar Színházakért mint az eSzínház működtetője a nyár folyamán felhívást tett közzé magyarországi és határon túli magyar színházak, független társulatok számára, hogy három különböző kategóriában nevezhetnek azon jogtiszta előadásaikkal, amelyeket 2019 szeptemberét követően be mutattak be. A fesztivál célja kettős: egyrészről bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára, esetenként a színház és a film határán, másrészről megmutatni, hogy a pandémia által sújtott évadok ellenére is készültek értékes színházi alkotások. Az Alapítvány és az eSzínház azzal támogatja a színházakat, társulatokat és alkotókat, hogy a befolyó jegybevételt megosztják a színházakkal és társulatokkal. Nem titkolt célja az eSzínház Fesztiválnak, hogy az előadásokat egy gombnyomással elérhetővé tegye a külhoni magyarok számára, illetve azoknak, akiknek nehézségbe ütközik a geográfiai korlátok leküzdése akár az országhatáron belül is.

A nevezési időszak alatt 21 intézmény és társulat 25 alkotással jelentkezett. Ezen darabokat a fesztivál ideje alatt láthatja a közönség.

A nevező színházak és társulatok:
Baltazár Színház, Békéscsabai Jókai Színház, Bóbita Bábszínház Nonprofit Kft., Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet, ESZME és FREESZFE Egyesület, Gólem Színház, Jászai Mari Színház, Katona József Színház, Kolibri Színház, Kőszegi Várszínház, Kövér Béla Bábszínház, KVTársulat, Madách Színház, Móricz Zsigmond Színház, Örkény István Színház, Radnóti Színház, Soltis Lajos Színház, Trafó - Kortárs Művészetek Háza, Vígszínház, Vörösmarty Színház, Weöres Sándor Színház, Zichy Szín-Műhely

A fesztivál az eSzínház platformján, az internet virtuális térében zajlik majd. Az esemény alatt a nézők számára jegy- vagy bérletvásárlás mellett korlátlanul elérhetők az előadások, valamint az általuk legjobbnak ítélt produkciókra szavazhatnak is. Ennek eredményeképpen Közönségdíjat osztanak ki a szakmai zsűri értékelése mellett.

Vígszínház: A rendes lányok csendben sírnak (fotó: Gordon Eszter)

A zsűri tagjai: Ráckevei Anna színművész, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Horváth Csaba rendező-koreográfus, Ujj Mészáros Károly filmrendező, Légrádi Gergely az eSzínház vezetője.

A kiosztandó szakmai díjak:
a legjobb digitális adaptáció (azaz a legjobb online vetítésre adaptált előadás),
a legjobb női főszereplő,
a legjobb férfi főszereplő,
a legjobb látványtervezés.

A fesztivál időtartama alatt összesen 5 alkalommal élő, ingyenes szakmai beszélgetéseket is közvetítenek neves színházigazgatók, vezető színészek, rendezők, dramaturgok és színházi szakemberek részvételével. Az élő kerekasztal-beszélgetések során a nézők is kérdezhetnek.

További információk a fesztiválról, az előadásokról, a szakmai háttérbeszélgetésekről, továbbá a jegyértékesítésről ITT érhetők el.

Nyitókép: Madách Színház: Örökké fogd a kezem! Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter
(fotó: Jardek Szabina)

Az eSzínház Fesztivál médiapartnere az Art is Business.