by theartnewspaper.com/artisbusiness.hu 2021. júl 10.

Hangművészeti kert nyílik

– Ernest és Sarah Butler ötmillió dolláros adományának köszönhetően

A texasi Blanton Művészeti Múzeum részeként  szabadtéri hangművészeti kiállítótér nyílik, melyet Sarah és Dr. Ernest Butler művészeti és tudományos filantrópok ötmillió dolláros adománya tesz lehetővé. A kiállítóteret a nagylelkű házaspárról nevezték el, így a Butler Sound Gallery nevet kapta, és várhatóan 2022-ben nyílik meg. 

Bill Fontana exzeneszerző, hangművész hozza létre a helyszín első kiállítását, melyben a denevérek echolokációját teszi érzékelhetővé az emberi fül számára. Több izgalmas és jelentős ökológiai és környezeti helyzetben fogja a denevéreket vizsgálni Texas ezen régiójában. Fontana számos helyszínre elutazik, hogy felvételeket készítsen a denevérek hangjáról, beleértve az ultraszonikus frekvenciákat is. A nyelv felépítéséhez sok élő felvételre van szüksége. A művész kifejtette: „A megszerkesztett felvételek afféle zenei szószedetként szolgálnak a hangkertben megjelenő műhöz. A műben sokféle hangárnyalat és kifejezésmód megjelenik majd. Szeretném, ha az odalátogatók úgy éreznék, mindig van valami új réteg, amit hallani lehet, de mégis az összes hang összefügg egymással és része ennek a nagy hangszőnyegnek".

A Butler Sound Gallery olyasmi, amire még soha nem volt példa, mivel ez az első olyan kiállítótér egy múzeumban, melyet teljesen a hangművészetnek szenteltek. A galéria parkszerű szabadtéri kiállítótér lesz a Blanton campusán – amely mintegy 200 ezer négyzetméteres –, a híres Austini kápolna mellett. A hangkert egy nagyobb revitalizációs projekt része, amelyet egy norvég építészeti cég, a Snøhetta vezet. 

A Blanton Museum of Art (forrás: architecturemagazine.com)

Sarah és Dr. Ernest Butler már hosszú ideje elkötelezték magukat a művészeti filantrópia mellett. Sarah nyugdíjas pedagógus, Ernest nyugdíjas fül-orr-gégész és az Austini Fül-, Orr- és Torokklinika alapítója. Hosszú évek óta nagylelkű adományozók, különböző művészeti szervezetek igazgatósági vagy bizottsági tagjai. 

„Dr. Ernest és Sarah Butler hozzájárulása a művészeti szervezetek működéséhez különleges tereket biztosított a különböző előadásokhoz, a művészetek gyakorlásához vagy kiállításához. Megbízható támogatásuk révén az Austinban lakók továbbra is élvezhetik a művészetet és a kultúrát. Kétségtelen, hogy szenvedélyük és jótékonyságuk hozzájárult a művészeti élet alakításához és fenntartásához Austinban” – írja a Balett Austin Alapítvány, ahol Sarah a kuratórium elnöke.

1997 óta támogatják Austin legfontosabb művészeti helyszíneit és programjait a Butler Family Fund-on keresztül. A listán többek között szerepel a Ballet Austin’s Butler Dance Education Center és a Butler Center for Dance & Fitness, a Sarah and Ernest Butler School of Music, a Long Center for the Performing Arts és az Austin Symphony Orchestra.

A művészetek iránti elkötelezett és jelentős támogatásukat megköszönve – különös tekintettel a Balett Austin II programra és a Butler Ösztöndíj Programra – a Butler házaspár elnyerte a Dance/ USA (Amerika professzionális tánc szervezete) rangos országos elismerését, a Champion díjat is.

Sarah és Ernest Butler (forrás: txculturaltrust.org)

Butlerék évtizedek óta támogatják az Austin balettet; a nonprofit szervezetnek adományozott összeg mára meghaladja a 9,5 millió dollárt. A hosszú távú együttműködésről Sarah Butler mesélt: „Egy olyan szilárd alap biztosítása, amelyen a művészet és a művészek boldogulni tudnak, hosszú ideje szenvedély a családunkban. Külön büszkeséggel tekintünk az Austin Ballet növekedésére,  fejlődésére, melynek részesei lehettünk az elmúlt 60 évben.  Csodálatos, ahogy egy kis közép-texasi táncakadémiából professzionális balett-társulattá vált, amely az ország legnagyobbjai közé tartozik. A jól felépített akadémián kívül a Ballet Austin működteti a Butler Center for Dance & Fitness nevű közösségi központot is, ahol minden korosztályú és hátterű embernek biztosítják a lehetőséget a táncra, testmozgásra és az egész életen át tartó egészséges életmód ünneplésére. Látni, ahogy a szervezet virágzik a jelenlegi vezetés alatt. Ez mind azt bizonyítja, hogy megérte időt és pénzt fektetni a Butler Family Fundon keresztül, hiszen egy egész közösség számára örömöt okoz. Ernest és én örülünk, hogy abba a nagyszerű előadó-művészetbe fektetünk, amelyet Stephen Mills és utódai létrehoznak, így segíthetünk abban, hogy a Ballet Austin továbbra is vezető pozícióban legyen itthon és külföldön".

A Butler Sound Gallery támogatásával – amely a világ első, kizárólag a hangművészetre koncentráló múzeuma – ismét valami kiemelkedő dolognak a részesei. Ez egy „történelmi fordulópont”, nyilatkozta Fontana, az első ott kiállító művész. Hozzátette: „A hangművészet eddig az elfogadás perifériáján volt a művészeti világban. Remélem, ez valamiféle átalakulás kezdete, amely hatással lesz más múzeumokra is”.

A Butler házaspár a jövőben is támogatni fogja a múzeum hangspecifikus projektjeit, miután Fontana munkáját két évvel a nyitás után lecserélik majd. 

„Büszkék vagyunk arra, hogy támogathatjuk ezt az innovatív szabadtéri hanggalériát a múzeumban, és hogy a tiszteletünkre nevezték el. Izgalmas elképzelni azt a gyönyörű, egyedi és nagy hatással bíró élményt, amelyet a látogatók a hangművészet által tapasztalhatnak majd a múzeum új kiállítóterének felfedezése során" – mondták Butlerék. 

Nyitókép: Bill Fontana, Shadow Soundings, 2017 (forrás: sleek-mag.com)