by artisbusiness.hu 2023. May 26.

Három életműrekord is született a Kieselbach Galéria árverésén

Mások mellett Vaszary János, Scheiber Hugó és Paál László művének leütési ára is életműrekordot döntött a Kieselbach Galéria árverésén.

A Nemzeti Galéria nagy sikerű kiállítása után életműrekordot ért el Vaszary János 1928 körüli Strandon (Olasz tengerpart, Strand Portorose-ban) című festménye. A mester legjobb érett korszakából származó fő mű 180 millió forintért kelt el.

Vaszary János: Vaszary János: Strandon (Strand Portorose-ban), 1928 körülVaszary János: Vaszary János: Strandon (Strand Portorose-ban), 1928 körül

Scheiber Hugó ikonikus, 1922 körüli önarcképe is életműrekordot döntött 60 millió forintos leütési árával. Az alkotás számos címlapon szerepelt már korábban, többek között az amszterdami Zsidó Történeti Múzeum magyar avantgárdot bemutató katalógusának borítóján 2017-ben.

Scheiber Hugó: Önarckép, 1922 körülScheiber Hugó: Önarckép, 1922 körül

Százötven év után bukkant fel az a különleges művészettörténeti ritkaság, amely az aukció egyik unikuma volt: Paál László és Munkácsy Mihály Eső után, őszi hangulat című alkotása közös kép 1873-ból. A festményen a barbizoni erdő fenséges belseje látható Paál tolmácsolásában, de a figurákat a szintén Párizsban élő barátja, Munkácsy Mihály festette meg. A két alkotó közös munkája egy híres művészbarátság dokumentuma is egyben. A festmény 65 millió forintért kelt el, ami a Barbizonban dolgozó magyar tájképfestő, Paál László életművében leütési rekordot jelent.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Vaszary János Strandon (Olasz tengerpart, Strand Portorose-ban) című képének részlete

A képek forrása: Kieselbach Galéria

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!