by news.artnet.com/sfist.com/artisbusiness.hu 2021. jún 04.

Három és fél millió dollárt adományozott a Twitter vezérigazgatója

„Ha segítünk a művészeti szcénának talpra állni, akkor ők is segíteni fognak San Franciscónak talpra állni.”

Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója jelentős összeget adományozott a San Francisco-i Garatnált Jövedelem Kísérleti Programnak (Guaranteed Income Pilot), amely ezer dolláros fix fizetést kínál bizonyos művészeknek. A három és fél millió dollárt jótékonysági szervezetén, a #StartSmall-on keresztül ajánlotta fel. 

A Yerba Buena Centre for the Arts alapjövedelem-programja – amelyet London Breed polgármester jelentett be – része San Francisco helyreállítási tervének. Az eredeti terv az volt, hogy 130 művész kap havi 1000 dollárt hat hónapon keresztül, de az adománynak köszönhetően  1,5 évre és 180 művészre bővítette a programot az intézmény

Forrás: ybca.org

A hangsúly a járvány által leginkább érintett közösségeken, többek között a latin-amerikai, afro-amerikai, ázsiai, őslakos, bevándorló, fogyatékkal élő és LMBTQ művészeken van. A Yerba Buena Center a város öt másik művészeti és kulturális szervezetével együttműködve választja ki azokat a pályázókat, akik megkapják a támogatást. 

„A világjárvány San Francisco-i megjelenésének első napjától kezdve tudtuk, hogy ez az egészségügyi válság különösen rossz hatással lesz a művészekre, és még inkább a színes bőrű művészekre. Művészeink teszik különlegessé San Franciscót, rengeteg életet és energiát hoznak városunkba. A művészetek valóban kulcsfontosságúak gazdaságunk számára, és hosszú távú felépülésünk alapvető részét képezik. Ha segítünk a művészeti szcénának talpra állni, akkor ők is segíteni fognak San Franciscónak talpra állni. Ez az új program egy innovatív próbálkozás, amely segít a kreatív ágazatnak átvészelni ezt a nehéz időszakot, és még erősebben és ellenállóbban visszatérni” – nyilatkozta a polgármester. 

Deborah Cullinan, a Buena vezérigazgatója így mesélt a programról: „A tudat, hogy a #StartSmall bizalmát élvezzük és, hogy a város által finanszírozott hat hónapos kísérleti programból 18 hónapossá bővülhettünk, hogy elmélyíthetjük a tanulságokat, és hogy több művészt támogathatunk igazán rendkívüli”.

Forrás: Twitter @ybca

A program a központ „elkötelezettségének kiterjesztése az új gazdasági modellek előmozdítása mellett, amelyek a rendszerszintű rasszizmus és egyenlőtlenség, valamint a művészeti szcéna történelmi pénzügyi instabilitása ellen irányulnak” – mondta a nyilatkozatában. „A kiterjesztett kísérleti program tanulságai biztosítják, hogy előkészíthessük az utat olyan helyi, állami és nemzeti politikák és modellek számára, amelyek méltányosak és rugalmasak.”

A programra való jelentkezés feltételei közé tartozott, hogy a korlátozások alatt leginkább érintettként azonosított 13 irányítószám egyike legyen a lakcímük, és évi 60,900 dollárnál kevesebbet keressenek. A támogatottak 95%-a színes bőrű, bevándorló, LMBTQ vagy fogyatékkal élő személy. 

A #StartSmall szervezet eddig mintegy 380 millió dollárt osztott ki. Dorsey a világjárvány kezdetén jelentette be tervét, hogy 1.5 milliárd dollárt oszt szét saját vagyonából fontos ügyek támogatására. Az adományozottak és az összegek listája itt található. Az univerzális alapjövedelemre (UBI), a Covid-19-segélyekre, valamint a lányok egészségére és oktatására összpontosít, mivel szerinte ezek jelentik „a legjobb hosszú távú megoldásokat a világ egzisztenciális problémáira”.  

A művészeknek szóló Garantált Jövedelem Kísérleti Program tökéletesen illeszkedik a #StartSmall céljaihoz, mivel egyszerre foglalkozik a Covid okozta problémák helyreállításával és az univerzális alapjövedelemmel.   

Az YBCA a művészeti szcénáról ezt írja a honlapján, a projekt fontosságát bizonyítva: „San Francisco művészeti és kulturális ágazata a Covid előtt 1.45 milliárd dollár éves gazdasági tevékenységet generált, miközben közel 40 ezer teljes munkaidős munkahelyet teremtett. A művészek a kulturális és polgári életünk szívverését jelentik. Miközben az elmúlt évben fáradhatatlanul dolgoztak a művészek, kulturális dolgozók és alkotók – különösen a történelmileg marginalizált közösségekből származók – a Covid-19-járványból eredő legkedvezőtlenebb pénzügyi hatásokkal szembesültek. Ezek a hatások fenntarthatatlanok, ezért mi a YBCA-nál fellépünk, hogy gazdasági támogatási struktúrákat építsünk ki művészeink, városunk és közösségünk számára.”

Nyitókép: Jack Dorsey (forrás:qz.com)