by artisbusiness.hu 2023. Aug 11.

Hínáros lángost és algás jegeskávét is kínálnak a Balatonnál 

A Balatorium Ökológiai x Kulturális Hét augusztus 19. és 27. várja az érdeklődőket.

A rendezvényt számos balatoni településen megszervezik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programsorozat keretében. A VEB2023 EKF program és a PAD Alapítvány kezdeményezéséhez neves helyi vendéglátók csatlakoztak és a szabadonbalaton csapatával együttműködve különleges étel- és italkóstolókkal, valamint beszélgetésekkel, koncertekkel is készülnek.

A vendéglátóhelyek ökológiai folyamatokat és kihívásokat szemléltető balatoni ételeket és italokat kínálnak a menükben, és lesznek sokak számára ismeretlen, de a térségben termő alapanyagok is. Így kóstolható majd sulyomshot és abáltsulyom-desszert, hínáros és egyéb vízinövényes, iszapos lángos és keksz, emberek számára készített bojlifalatok, algás Balaton ital, kávé és jégkása, de „fáslegelő ital” is. A felhasznált alapanyagok minden esetben megfelelően előkészített és feldolgozott, emberi fogyasztásra alkalmas formában kerülnek a kóstolókba.

Fotó: Túrós BalázsFotó: Túrós Balázs

A fogásokat kísérő beszélgetések során a vendéglátóhelyek egy részében a Balatorium projekt munkatársai a tó problémáira, az ökológiai egyensúly fontosságára hívják fel a figyelmet: fókuszba kerülnek a Balaton mikroszkopikus algái, a horgászat során a tóba jutó tápanyagok és a vízinövények, amelyeket strandolás során észre sem veszünk vagy éppen zavarnak minket. Ahogy egy-egy étel ízének kialakításában fontos szerepük lehet, úgy a víz tisztaságának vagy a halak szaporodásának fenntartásában is kulcsszerepet játszanak ezek az alig ismert élőlények és folyamatok.

A Balatonba 2009 táján betelepült kvagga kagyló (forrás: Wikipédia)A Balatonba 2009 táján betelepült kvagga kagyló (forrás: Wikipédia)

A Balatorium menüt augusztus 19-én egész nap kóstolhatják az érdeklődők. A szervezők ezzel szeretnék felhívni a figyelmet, hogy meg kell óvnunk a Balaton szépségét és a környék élhetőségét fenntartó természetes rendszert. Szemléletváltásra van szükség, hogy a Balatont ne csak használjuk, hanem együtt éljünk vele. 

Szintén augusztus 19-én a Balaton hangjaiból készült dalokat játszik majd Deva (Takács Dorina), a Jazzbois, a Wave of Sound, Onakom és Hegedűs Józsi a Salföldi Bányában. 

A programsorozathoz csatlakozva augusztus 25-én megnyitja kapuit a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepe is. Az ökológiai és kulturális hét fő eseményén augusztus 26-án és 27-én az örvényesi szabadstrandon is számtalan programon vehetnek részt az érdeklődők. A workshopok, előadások, tájbejárások és kiállítások célja ebben az esetben is a Balaton törékeny ökoszisztémájának bemutatása.

További információ: ITT

Lásd még:

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A nyitókép forrása: Wikipédia

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!