by MTI/artisbusiness.hu 2022. Jan 28.

Hogyan hatott Salvador Dalíra Sigmund Freud?

Különleges kiállítás Bécsben

A szürrealizmus egyik legjelentősebb alkotója, Salvador Dalí és a pszichoanalitikus iskola megalapítójaként ismert Sigmund Freud kapcsolatát vizsgálja a bécsi Belvedere kastély Egy megszállottság története (Eine Obsession): Dalí–Freud című kiállítása.

A „szürrealizmus spanyol királya” már az 1920-as években ismerte Freud munkásságát, és azonnal rajongójává vált. Miközben az osztrák főváros utcáit rótta, arról ábrándozott, hogy találkozik bálványával, képzeletben többször eljátszotta, mit is mondana neki. Több meghiúsult kísérlet után végül 1938-ban Stefan Zweig és Edward James közbenjárásával Londonban sikerült megismernie a pszichoanalitikus iskola alapítóját.

Dalí képzeletét különösen Freud álomfejtése ragadta meg. „Freud elméleteinek segítségével könnyebben megértette a belső világát meghatározó fantáziákat, félelmeket, kívánságokat és frusztrációkat. Ami arra bátorította, hogy ezeket képekbe öntse” – mondta Jaime Brihuega, a kiállítás kurátora.

Dalí Freud-portréja (forrás: quixotando.wordpress.com)

A bécsi tárlat onnantól, hogy Dalí megismerte Freud írásait egészen a személyes találkozóig kronológiai sorrendben végigköveti a művész munkásságát. A művek bemutatják Dalí családi univerzumát, az 1920-as évek Madridját, Dalí első találkozásait a szürrealizmussal és az általa kialakított paranoia-kritika módszer képviselőit.

Az elefántokban tükröződő hattyúk

A május 29-éig látogatható kiállítás összesen száz műtárgyat vonultat fel, köztük vázlatokat, grafikákat, fotókat, filmeket, könyveket és Dalí olyan mesterműveit, mint a Neokubista akadémia (1926), a Baljós játék (1929) és Az elefántokban tükröződő hattyúk (1937).

A jelenleg hatályos szabályok értelmében az osztrák múzeumokba csak azok léphetnek be, akik minimum két oltást kaptak vagy felgyógyultak a koronavírus-fertőzésből. Február 1-jétől az igazolás nem lehet száznyolcvan napnál régebbi. A látogatás során kötelező az FFP2-es maszk viselése.

További információk ITT.

A nyitókép forrása: thedaliuniverse.com

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!