by Horváth Viktória 2022. jún 21.

Járj a Tilosban!

A Tilos a tilos kultúrbárban nyílik meg Magyarország első digitális galériája.

Szauder Dávid Történeteim című tárlatával nyílik meg hazánk első – a honi művészeti palettán egyedülálló – digitális galériája. Az alkotó számos díjjal és ösztöndíjjal elismert művész, rangos nemzetközi kiállítások és a hazai művészeti élet markáns szereplője. A június 21-én 15:30-kor kezdődő megnyitón beszélgetőtársa Sinkó István képzőművész, művészeti író lesz. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a médiaművészet világába.

A helyszínről

A Tilos a tilos ősét, a Tilos az Á-t Németh Vladimir (Vova) alapította, a klub 1989 szilveszterén nyílt meg a Budapest VIII., Mikszáth tér 2. alatt, az egykori Bakony étterem helyén. A Milne Micimackó című regényéből ismert nevezetes Tilos az Á tábla után elnevezett klub híre meglepő módon már előre elterjedt, a nyitóbulin is telt ház fogadta a reményekkel teli új évet. Míg eleinte csak az utcai szint működött, a nagy érdeklődésre való tekintettel hamarosan az addig elárasztott pinceszintet is elfoglalhatta a közönség – olvasható a beatkorszak.blog.hu-n.

Forrás: Facebook

Az 1991-es orosz kivonulás alkalmából szervezett Búcsún Frank Zappa is megjelent, majd este fellépett a Tilos az Á-ban rendezett zárt körű partin. A Tilos – amellett, hogy teret adott a legváltozatosabb alternatív koncerteknek – a kultúra minden területéről vonzotta az ötletgazdag újítókat. A 90-es évektől a liberális értelmiség találka- és szórakozóhelye volt. Kistamás László ott hívta életre a Vákuum TV-t, Csernátony Dóra, Forgács Kristóf, Gajzágó Donáta, Garas Dániel és Till Attila (Tilla) közreműködésével. 1991 augusztusában kalózadóként ott kezdett működni a Tilos Rádió, és szintén ott indult útjára Vajdai Vilmos és Szabó Győző zsebszínháza, a Tilos az Á Performance, a későbbi TÁP Színház.

Szabó Győző (forrás: Facebook)

Halász Péter író, színész, rendező a Tilosba vitte Amerikában élő francia képzőművész barátját, Jean-Michel Verret-t, aki diavetítők segítségével New York-i utcaképet festett a földszint hátfalára. Különleges találmányával voltaképpen megteremtette a panorámafényképezés elődjét: egy fényképezőgép és egy robot együttes használatával 360 fokos körpanorámát készített. Az így készült képet diavetítővel a festésre kiszemelt falra vetítette. Ezt a képet aztán ráfestette a felületre, és ezzel olyan hatást ért el, mintha három dimenzióban részesei lennénk a körülöttünk lévő festett helyszínnek.

A falfestmény ma is látható, ez az egyetlen olyan része a helyszínnek, ami még őrzi a néhai klub hangulatát  (forrás: Facebook)

A Tilos az Á törzsvendégei közül sokan váltak az újságírást új alapokra helyező Magyar Narancs munkatársaivá. A kultikus helyről, valamint csatolt részeiről, a Tilos Rádióról és a Narancsról Vágvölgyi B. András, a lap egykori főszerkesztője Tilos. Verboten. Interdit címmel televíziós filmet is készített.

Annak idején a Mikszáth téri épület híres volt a rendőrségi razziákról, amelyek – továbbá a folyamatos támadások – eredményeképpen 1995-ben a hatóság bezáratta a Tilost. Helyén 2003 óta bár működött, 2022 elejéig Zappa Café néven, amikor is a tulajdonosok visszakanyarodtak a gyökerekhez, az eredeti névhez, és Tilos a tilosként működtek tovább. Somogyi Zoltán, a tulajdonosok egyike az év eleji újranyitással kapcsolatban elmondta, hogy a korábbi elnevezés nem tükrözte kellően a hely történetét, ugyanakkor a döntésben egyfajta értékmentés is szerepet játszott.

Forrás: Facebook

Somogyi januári Facebook-bejegyzéséből a hír24 kiemelte, hogy „A Mikszáth tér 2. történelmi hely... Ez az a hely, ahol a Kispál és a Borz házi zenekarnak számított, ahol a Quimby a legeslegelső koncertjét adta, ahol a rendszerváltás előtti underground és az új idők fiatal értelmisége minden este felsorakozott.”

Szauder Dávid (fotó: Anna-Reka Baktay)

Az alkotóról

Szauder Dávid Berlinben él, művészként, kurátorként, egyetemi oktatóként, művészeti tanácsadóként tevékenykedik. Emellett a hazai művészeti életnek is meghatározó személyisége, digitális tanácsadó például a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 projektben. Művészettörténésznek tanult, majd útja az intermédia szakon és a Collegium Hungaricum Berlinen át vezetett a nemzetközi karrierhez.

Szauder Dávid honlapja: http://www.davidarielszauder.com/
Instagram-oldala: https://www.instagram.com/davidszauder/
Munkái:
https://www.momentumworldwide.org/exhibitions/birds-bicycles/
https://www.discursus.info/
https://vimeo.com/521093678