by artisbusiness.hu 2024. Jun 12.

Kampány a független színházak és társulatok támogatására

– A fennmaradásuk a tét

Az eSzínházat is működtető Alapítvány a Magyar Színházakért karöltve a Katona József Színházzal, az Örkény Színházzal és a Radnóti Színházzal támogatási kampányt indít és közösségi gyűjtést szervez a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére június 12-étől július 31-éig. A kezdeményezéshez elismert színészek, rendezők, írók és dramaturgok is csatlakoznak.

A független színházak és társulatok az 1960-as évektől motorjai és részbeni megújítói a magyar színházi életnek. Időről időre új látásmódot hoznak, kísérleteznek, és aktív szerepet vállalnak az új színházi generáció és alkotók bemutatásában, kinevelésében. Közös érdeke és felelőssége tehát úgy a színházi szcénának, mint a kultúrát szerető és fogyasztó közönségnek, hogy segítse és támogassa őket, különösen akkor, amikor drasztikusan csökkent a központi forrásokból számukra juttatott finanszírozás. Félő, hogy 2024 őszétől számos meghatározó társulat előadására már nem lehet jegyet váltani, a darabjaikat már nem lehet megnézni, mert a társulatok működése komoly veszélybe kerül.

Az eSzínházat is működtető Alapítvány a Magyar Színházakért kötelességének érzi, hogy támogassa azokat a meghatározó független színházakat és társulatokat, ide értve a színházi neveléssel foglalkozó társulatokat is, akiknek most a fennmaradása a tét. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Katona József Színház, az Örkény Színház és a Radnóti Színház, azt a célt tűzve ki, hogy lehetőségeikhez mérten segítsenek pótolni a független műhelyek és alkotók hiányzó forrásait.

A kezdeményezés mellé állt számos színész, rendező, író, dramaturg, riporter és alkotó, akik maguk is aktívan tesznek ezen jó ügy érdekében (ABC-sorrendben és példaképpen): Alföldi Róbert, Geszti Péter, Háy János, Kováts Adél, Mácsai Pál, Máté Gábor, Nyáry Krisztián, Radnóti Zsuzsa, Schmied Zoltán, Székely Csaba, Veiszer Alinda és Závada Péter.

A közösen megfogalmazott cél az, hogy legalább a soron következő (azaz a 2024/2025-ös színházi) évad tekintetében biztosítható legyen a meghatározó független műhelyek megfelelő működése.

A célok elérése érdekében az Örkény Színház, a Katona József Színház és a Radnóti Színház az eSzínház úgynevezett „Nyáresti vetítések” keretében műsorra tűzött Azt meséld el, Pista! (megtekinthető június 21–28. között), Rükverc (megtekinthető június 28. és július 5. között) és Kezdhetek folytatódni (megtekinthető július 5-e és 12-e között) című előadásaiból befolyó teljes bevételt a független színházaknak és társulatoknak ajánlja fel, tehát az ezen előadásokra megváltott jegyekkel bárki hozzájárulhat az adománygyűjtő kampányhoz.

Az interneten és a közösségi médiában pedig támogatói kampány és gyűjtés indul, bízva abban, hogy a kultúra- és színházszerető közönség is a független színházak és színházi neveléssel foglalkozó együttesek mellé áll. Az adományokat a szervezők ide várják: Alapítvány a Magyar Színházakért - 11705060-21189436. Kérik, a közlemény rovatba írják be: Függetlenek

Az eSzínház Facebook-oldalán folyamatosan nyomon követhető a kampány alakulása, az eszinhaz.hu oldalon pedig megvásárolhatók a jegyek azokra az online előadásokra, amelyekből befolyó bevételeket a függetlenek támogatására fordítják.

További információ: www.eszinhaz.hu/fuggetlenek

Képek: eSzínház

Lásd még: 

Egymásra lépni tilos – Együtt élni jó! – Itt a Budapest Esély Nonprofit Kft. esélyegyenlőségi kampányának idei pályázati kiírása

Újra itt az eSzínház Fesztivál! – Szeptemberben negyedszerre is megrendezik az ország egyetlen online színházi seregszemléjét, az eSzínház Fesztivált

 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!