by artisbusiness.hu 2023. Mar 11.

Kiírták a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyilvános pályázatát

A pályázatok benyújtásának határideje 2023. április 17. éjfél.

A győztes 6000 € díjból valósíthatja meg külföldi kiállítását. A döntősök fejenként 1000 € honoráriumot kapnak, részt vehetnek az alapítvány által rendezett kiállításon, műveik és művészi statementjük bekerül a kiállítás nyomtatott, kétnyelvű katalógusába, portréfilm készül róluk, és személyes találkozót bonyolíthatnak le a nemzetközi szakmai zsűri tagjaival. 

A díjra korhatár nélkül pályázhatnak Magyarországon alkotó művészek portfoliójukkal és egy külföldi kiállítás tervével. A pályázatokat a nemzetközi művészeti élet neves szereplőiből álló háromtagú zsűri értékeli. A díjátadó és a döntősök kiállításának helyszíne 2023-ban a Kiscelli Múzeum.

Leopold Bloom Képzőművészeti Díj 2021 – Kiállítás (Fotó: Simon Zsuzsanna)Leopold Bloom Képzőművészeti Díj 2021 – Kiállítás (Fotó: Simon Zsuzsanna)

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

1. Angol nyelvű szakmai önéletrajzot

2. Angol nyelvű digitális portfóliót, a benne szereplő művek adataival (weboldal, egyéb online portfólió oldal, pl. Instagram nem elfogadott portfólióként, de feltüntethető abban)

3. Angol nyelvű artist statement-et (min. 1000, max. 2000 karakter)

4. Legfeljebb kétoldalas, angol nyelvű, a pályázó alkotásait bemutató külföldi kiállítás szöveges koncepcióját. A koncepció egyaránt vonatkozhat egyéni kiállításra vagy a pályázó csoportos kiállításon való szereplésére. Az utóbbi esetben a csoportos kiállítás teljes koncepciója, valamint a többi kiállító művész listája is csatolandó.

5. Legalább négy, legfeljebb hat alkotásnak a reprodukcióját, melyet a pályázó a díjátadó kiállításra történő beválogatása esetén bemutatásra szán. A művek adatait (cím, év, technika, méret, egyéb információk) kérjük a fájlnévben feltüntetni (angol nyelven).

6. Egy külföldi kiállítóhely írásos szándéknyilatkozatát a tervezett kiállítás befogadásáról. (A befogadói nyilatkozat nem jelent kötelezettséget a győztesre nézve, kiállításának helyszíne változhat a megvalósítási időszak alatt.)

A pályázatokat kizárólag elektronikus úton, az info@leopoldbloomaward. com címen tett regisztrációt követően lehet benyújtani.

Határidők:

  • Regisztráció határideje: 2023. április 12. éjfél.
  • A pályázat beadási határideje: 2023. április 17. éjfél.
  • A döntősök névsorának ismertetése: 2023. április 30.
  • A győztes kihirdetése: 2023. június eleje.

A pályázati kiírás egyúttal a Leopold Bloom Művészeti Alapítvány új tevékenységének bejelentése is: az alapítvány 2023-ban megkezdi műgyűjtemények építését, amelyhez az idei döntőbe jutó művészek önkéntes alapon járulhatnak hozzá.
A gyűjtemény jövőbeli tervei között szerepel a művek külföldön történő bemutatása is, ezzel folytatva a díj és az alapítvány misszióját, a magyar művészek becsatornázását a nemzetközi művészeti közegbe és karrierjük támogatását külföldi kapcsolatok építésével.

A pályázat részletei ide kattintva olvashatók.


A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj 2021 nyertese: Szabó Eszter

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, a kortárs művészeti elismerést 2011-ben alapította az ír házaspár, Mary McLoughlin és John Ward, akik műgyűjtőkként és műtárgy-szállítási szakemberekként kerültek kapcsolatba a hazai képzőművészettel. A kétévente kiírt pályázat célja a magyar képzőművészek nemzetközi szerepvállalásának támogatása.

„Ez nem az a díj, aminél már a kiírásakor lehet tudni, ki lesz a díjazott”
– az Art is Business interjúja a díj alapítóival

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: A 2021-es díjátadó ünnepség (Fotó: Pavel Bogolepov)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!