by LHK 2022. Aug 09.

Királyi kulturális örökség

A svéd királyi udvar egyik feladata a kulturális hagyaték megőrzése és gondozása.

A nyomtatott Art is Business magazin hamarosan megjelenő augusztusi száma a svéd kulturális értékekkel, a kultúra támogatásának ottani módozataival, illetve a svéd–magyar kulturális kapcsolatokkal foglalkozik. Ráhangolódásként vessünk egy pillantást a királyi kulturális örökségre!

A svéd monarchia az egyik legrégebbi a világon, több mint ezeréves hagyományokon alapul. A trónöröklés formája a XVI. században alakult ki. 1818 óta a Bernadotte-dinasztia regnál Svédországban, a jelenlegi uralkodó, XVI. Carl Gustaf – nagyapját, VI. Gustaf Adolfot követve a trónon – 1973-ban, huszonhét évesen tette le a királyi esküt. Ilyen hosszú ideig egyetlen elődje sem uralkodott. Szerepe alapvetően reprezentatív, ő  az ország egyesítő szimbóluma. Mélyen elkötelezett a természet- és környezetvédelem iránt, a World Wildlife Fund elnöke, a World Scout Foundation tiszteletbeli elnöke.

XVI. Carl Gustaf (fotó: Linda Broström/svéd királyi udvar)

A tíz királyi palotában, az ország legjobban megőrzött belső tereiben négy évszázad történelmét és műalkotásait mutatják be. E kulturális örökség megőrzése és ápolása a svéd királyi udvar egyik feladata. „Tegyen egy kirándulást, keresse fel azokat a helyeket, amelyek központi szerepet játszottak Svédország történelmében! Nézze meg négy évszázad művészetét, és kövesse a változó stílusokat a reneszánsztól a barokkon és a rokokón át az empire-ig!” – olvasható a királyi udvar hivatalos honlapján.

Fotó: Sanna Argus Tirén/svéd királyi udvar

A Királyi Kincstárban megtekinthetők a svéd királyság fő szimbólumai. A korona a királyi dicsőség és méltóság jele, a jogar a király földi hatalmára utal, a gömb isteni jelkép, egy nagy, keresztény világ királyságát szimbolizálja, a kard pedig azt, hogy az uralkodó bátran védi a jót, és bünteti a rosszat. Az 1561 óta regáliákként tisztelt tárgyak 1970-ben váltak láthatóvá a nagyközönség számára.

Fotó: Alexis Daflos/svéd királyi udvar

A királyi palotákban található Svédország legnagyobb történelmi bútorgyűjteménye. A hivatalos feladatok ellátására szolgáló királyi helyiségek hagyományos berendezését több generációból származó bútorok alkotják. Más kastélyok és paloták, mint például Gripsholm, Rosersberg, Rosendal és III. Gustaf pavilonja a Haga Parkban, elsősorban történelmi látnivalókat kínálnak, de ott is találunk meglepően jó állapotban megőrzött régi bútorokat.

Kristina királynő ezüsttrónja 1650-ből. Utoljára 1974-ben, a parlamenti ülés ünnepélyes megnyitóján használták a Királyi Palota dísztermében (fotó: Alexis Daflos/svéd királyi udvar)

A paloták művészeti gyűjteményei a királyi és az állami kollekciók darabjaiból állnak. Napjainkban a portrékon van a hangsúly. A Bernadotte-dinasztia portréi – XIV. Carl Johan királytól és Desideria királynétől XVI. Carl Gustaf királyig és Silvia királynéig – a Bernadotte Galériában tekinthetők meg.

Bernadotte Galéria (fotó: Johan Eriksson)

A Kincstári Gyűjtemény a királyi művészeti gyűjtemények legrégebbi része, a tárgyak eredete II. Gustaf Adolf királyig, az 1630-as évekig vezethető vissza. Egyes tárgyakat hivatalos ajándékként kaptak, míg másokat Európa különböző területeiről szereztek be. Némelyik a harmincéves háborúból (1618–1648) és X. Carl Gustaf király dániai és lengyelországi hadjárataiból származó hadizsákmány volt. A gyűjteményben többek között aranyozott ezüstcsészéket, esztergált elefántcsont tárgyakat, féldrágakövekből, hegyikristályból, korallból készült tálakat őriznek. Az ezüstedények a királyi udvar pompáját és az uralkodó vendégek iránti tiszteletét tükrözték.

Hivatalos vacsora a stockholmi Királyi Palotában 2022 áprilisában. A vendégkört a diplomáciai testület, a Riksdag (az Országgyűlés), a svéd kormány, a hatóságok tagjai, a tudomány, a sport, az üzleti élet és a kultúra képviselői alkották (fotó: Jonas Borg/svéd királyi udvar)

Az asztalterítés mindig is fontos módja volt annak, hogy a királyi udvar egyedi státusát bemutassák. A különböző kellékeknek nemcsak gyakorlati, hanem esztétikai funkciójuk is volt, fokozták az étkezési élményt, továbbá képet adtak a nemzet jóléti helyzetéről. Manapság a királyi asztalon üvegből, porcelánból és ezüstből készült tárgyak találhatók.

Fotó: Sara Friberg/svéd királyi udvar

Az élénk színű szőnyegek és textíliák szintén fontos tartozékai a királyi belső tereknek, mind praktikus, mind szimbolikus értelemben. A gyűjtemények ezeket a kiváló kézművesmunkával készült darabokat is megőrzik a jövő generációi számára.

Fotó: AFP

A 2022. áprilisi vacsora terítékének porcelánjait a Riksdag és a svéd kormány ajándékozta XVI. Carl Gustaf királynak ötvenedik születésnapja alkalmából, 1996-ban. Az üvegkészletet a király és a királyné kapta nászajándékként a Riksdagtól és a svéd kormánytól,1976-ban. Az asztali ezüst az úgynevezett brazil ezüstszerviz volt. (Azért hívják így, mert a brazil császári családtól származik. Amalia császárné 1873-ban bekövetkezett halála után nővére, Josefina svéd királyné örökölte.) Az asztalnemű Írországból való, és VI. Gustaf Adolf király kapta ajándékba 1959-ben. 

Fotók: Sara Friberg/svéd királyi udvar

A Bernadotte Könyvtár a családhoz tartozó könyvek, fényképek, térképek, illusztrációk, kották, címek, gratulációk, kitüntetések kiterjedt gyűjteményének ad otthont. Múzeum és kutatókönyvtár, amely a Bernadotte-dinasztia személyes történetére összpontosít. A fotógyűjtemény körülbelül ötszázezer képből áll. Egyedülálló, gondosan megőrzött archívum, amely a család vizuális ábrázolásaként szolgál, de a fényképezés történetét is dokumentálja, 1839-től kezdve.

Bernadotte Könyvtár (fotó: Johan Eriksson)

A kottagyűjtemény mintegy hatezer nyomtatott és kézzel írott kompozíciót, a Bernadotte család több generációjának zeneműveit mutatja be. Az uralkodók között nemcsak műértők és művészetpártolók, de művészek is voltak, II. Oscar például tehetséges énekes és orgonista volt, a gyűjtemény számos alkotása tőle származik.

A Gripsholm Palota színházterme (fotó: AFP)

A királyi parkok nyáron huszonnégy órán át nyitva tartanak. Műalkotásokat szemlélhetünk, és megismerhetjük a különböző parkideálok szerint változó stílusokat. „Sétáljon a palotaparkokban, látogassa meg ajándékboltjainkat, és lazítson a palota kávézóiban!” – invitál a svéd királyi udvar, amely nem csupán történelmi relikviákat őriz, hanem számtalan friss kulturális programot, színházi előadásokat, koncerteket is kínál.

Drottningholm Palota (fotó: Gomer Swahn/svéd királyi udvar)

Nyitókép: Skeppsholmen (fotó: Barna Béla, csamborgo.hu)

 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!